Zupa sycąca, lekko kwaskowata, niezwykle aromatyczna i wśród niektórych trochę zapomniana. O jakiej potrawie mowa?
„Kwaśnica to zupa zawdzięczająca swą renomę niepowtarzalnemu smakowi. Lekko lub mocno kwaśna, słonawa, ostra. Posiada zapach kiszonej kapusty, gotowanej wieprzowiny (czasami gotowano kwaśnicę na baraninie) oraz przypraw (…). Dziś kwaśnica często gości na stołach jako prosta, smaczna i pożywna potrawa jednogarnkowa” – taką informację o kwaśnicy można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy opisie kwaśnicy, która została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. śląskiego. Brzmi zachęcająco, więc warto spróbować!
Krok 1 – lista zakupów
600 g wędzonych pasków żeberek
600 g kiszonej kapusty
1 marchew
½ selera
1 cebula
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
płaska łyżeczka kminku
sól, pieprz
Krok 2
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj żeberka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości razem z ziołami.
Krok 3
Odcedź warzywa z wywaru.
Krok 4
Żeberka wyjmij i gdy lekko ostygną, usuń z nich kości.
Krok 5
Do wywaru wrzuć posiekaną kapustę i ugotuj do miękkości.
Krok 6
Do zupy włóż pokrojone w grubą kostkę mięso z żeberek.
Krok 7
Zupę dopraw posiekanym świeżym czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 8
Kwaśnicę podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Mirek DrewniakZnany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. |