Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu

Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu

 

 

1

 

Nawet misie o „bardzo małym rozumku” wiedzą, że nie ma nic lepszego niż miód :). To płynne złoto ma nie tylko właściwości lecznicze, ale jest również znakomitym kosmetykiem. Ma działanie antybakteryjne, koi nasze nerwy, wzmacnia serce, goi rany i przy tym wspaniale smakuje. Warto więc wprowadzić go do codziennej diety.

Miód doskonale łączy się ze smakiem ciast i deserów. Dodajemy go najczęściej do herbaty, miodu, ale także dań takich jak żeberka czy golonka. Jest ponadto znakomitym dodatkiem do musztardowo-miodowego sosu vinaigrette. Stanowi także bazę wielu marynat. Jeśli więc miód jest niezastąpiony w Waszych kuchniach to koniecznie wybierzcie się na XXXVI Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu koło Ostrołęki (24 i 25 sierpnia).

Plan imprezy przewiduje liczne atrakcje, w tym: kiermasz miodów pitnych, czy prezentację zwyczajów lokalnych bartników. Na festiwalu będzie można również skosztować tradycyjnych smakołyków kurpiowskich i zapoznać się z tamtejszą sztuką ludową. Wszystko to okraszone koncertami zespołów ludowych oraz kabaretowych.

A my tymczasem polecamy wyborne...

Pieczone żeberka cielęce z miodem akacjowym,

warzywami i ziołami

2

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg chudych żeberek cielęcych

3 łyżki oleju rzepakowego

1 pęczek włoszczyzny

4 ziarna Ziela angielskiego Prymat

2 Liście laurowe Prymat

4 ziarna Pieprzu czarnego Prymat

Sól morska w młynku Prymat  do smaku

 

2 łyżki masła wiejskiego

8 pokrojonych w plastry podgrzybków

100 g obranej, pokrojonej w słupki dyni

2 pokrojone w plastry małe cukinie

80 g żółtych kiełków soi

100 ml syropu z winogron

½ łyżeczki uprażonej i utartej w moździerzu Gorczycy Prymat

Sól morska w młynku, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

 

4 gałązki świeżej szałwii

4 łyżeczki miodu akacjowego

 

4 łyżki Chrzanu tartego Smak

1 mały słoik Ogóreczków konserwowych Smak

 

Sposób przygotowania:

Żeberka umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, doprawić do smaku i dusić do miękkości.  

Na rozgrzanym maśle obsmażyć podgrzybki, dynię i cukinię, dodać przyprawy, kiełki i syrop z winogron.

Wystudzone żeberka pokroić wzdłuż kości na 4 porcje i każdą ułożyć na oddzielnych arkuszach papieru do pieczenia. Na wierzchu ułożyć warzywa i gałązki szałwii, skropić miodem akacjowym, szczelnie zamknąć, ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane żeberka cielęce  podawać w pergaminie. Tuż przed podaniem odwinąć pergamin, dzięki czemu uwolni się powstały podczas pieczenia aromat. Gotowe żeberka podawać z mini ogóreczkami i tartym chrzanem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak