Nawet misie o „bardzo małym rozumku” wiedzą, że nie ma nic lepszego niż miód :). To płynne złoto ma nie tylko właściwości lecznicze, ale jest również znakomitym kosmetykiem. Ma działanie antybakteryjne, koi nasze nerwy, wzmacnia serce, goi rany i przy tym wspaniale smakuje. Warto więc wprowadzić go do codziennej diety.
Miód doskonale łączy się ze smakiem ciast i deserów. Dodajemy go najczęściej do herbaty, miodu, ale także dań takich jak żeberka czy golonka. Jest ponadto znakomitym dodatkiem do musztardowo-miodowego sosu vinaigrette. Stanowi także bazę wielu marynat. Jeśli więc miód jest niezastąpiony w Waszych kuchniach to koniecznie wybierzcie się na XXXVI Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu koło Ostrołęki (24 i 25 sierpnia).
Plan imprezy przewiduje liczne atrakcje, w tym: kiermasz miodów pitnych, czy prezentację zwyczajów lokalnych bartników. Na festiwalu będzie można również skosztować tradycyjnych smakołyków kurpiowskich i zapoznać się z tamtejszą sztuką ludową. Wszystko to okraszone koncertami zespołów ludowych oraz kabaretowych.
A my tymczasem polecamy wyborne...
Pieczone żeberka cielęce z miodem akacjowym,
warzywami i ziołami
Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek cielęcych
3 łyżki oleju rzepakowego
1 pęczek włoszczyzny
4 ziarna Ziela angielskiego Prymat
2 Liście laurowe Prymat
4 ziarna Pieprzu czarnego Prymat
Sól morska w młynku Prymat do smaku
2 łyżki masła wiejskiego
8 pokrojonych w plastry podgrzybków
100 g obranej, pokrojonej w słupki dyni
2 pokrojone w plastry małe cukinie
80 g żółtych kiełków soi
100 ml syropu z winogron
½ łyżeczki uprażonej i utartej w moździerzu Gorczycy Prymat
Sól morska w młynku, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
4 gałązki świeżej szałwii
4 łyżeczki miodu akacjowego
4 łyżki Chrzanu tartego Smak
1 mały słoik Ogóreczków konserwowych Smak
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, doprawić do smaku i dusić do miękkości.
Na rozgrzanym maśle obsmażyć podgrzybki, dynię i cukinię, dodać przyprawy, kiełki i syrop z winogron.
Wystudzone żeberka pokroić wzdłuż kości na 4 porcje i każdą ułożyć na oddzielnych arkuszach papieru do pieczenia. Na wierzchu ułożyć warzywa i gałązki szałwii, skropić miodem akacjowym, szczelnie zamknąć, ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane żeberka cielęce podawać w pergaminie. Tuż przed podaniem odwinąć pergamin, dzięki czemu uwolni się powstały podczas pieczenia aromat. Gotowe żeberka podawać z mini ogóreczkami i tartym chrzanem.