Zapach domowego ciasta to to, co większe i mniejsze dzieci lubią najbardziej. Zbliżamy się wielkimi krokami do Bożego Narodzenia i prawie każdy dom zaczyna powoli przesiąkać aromatem świątecznych wypieków. Warto zacząć od szarlotki. Najlepsza wychodzi, gdy piecze się ją z myślą o swoich najbliższych. Mikołajki więc to idealny moment na rozpoczęcie maratonu świątecznych wypieków.
Jabłko prażone Smak zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem najlepszych owoców. Stanowi przede wszystkim gotową bazę do pieczenia smakowitej szarlotki. Sprawdza się wybornie także, jako dodatek do deserów z lodami i bitą śmietaną. Doskonale smakuje w zestawieniu, na przykład z pierogami i naleśnikami. Wykorzystując prażone jabłka możemy także przygotować błyskawiczne i smakowite danie z zapiekanym ryżem.
A oto i przepis na fenomenalną szarlotkę:
Jabłka pod pierzynką
SKŁADNIKI:
1 słoik Jabłek prażonych Smak
3 jabłka
5 dag masła
5 utłuczonych Goździków Prymat
1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat
1 1/2 łyżki rodzynek
Ciasto
4 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
3 jajka
4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
szczypta soli
do wysmarowania formy: 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka prażone Smak wymieszać z goździkami i cynamonem. Rodzynki umyć i osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać rodzynkami, grudkami masła i zapiekać około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąka, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Podawać na gorąco. Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać miodem albo syropem owocowym.
(4–6 porcji)