Początki pizzy sięgają starożytnej Grecji. Tam po raz pierwszy wypiekano okrągłe, płaskie placki, które skrapiano oliwą z oliwek i posypywano ziołami. Coraz popularniejsze, dotarły w rejony dzisiejszych Włoch. W Neapolu na południu, zaczęto dodawać do nich pomidory i tu właśnie zyskały swoją nazwę pizza.
Sprzedawano je na ulicy, a żywili się nimi ubożsi mieszkańcy miasta, bo były tanie i sycące. Jednak swoją międzynarodową karierę, niepozorna pizza zawdzięcza królowej Małgorzacie Sabaudzkiej, która w 1889 roku wybrała się na przechadzkę wśród prostych mieszkańców swojego ludu. Pragnęła poznać czym żywią się jej poddani, a smak pizzy tak bardzo przypadł jej do gustu, że wezwała piekarza Rafaela Esposito do pałacu, prosząc go aby upiekł jej placek. Piekarz, by zachwycić królową, skomponował pizzę z dodatkami w kolorach włoskiej flagi - zieloną bazylią, białą mozarellą i czerwonymi pomidorami. Małgorzata doceniła smak przygotowanego placka, a dzisiejsza pizza Margherita (z wł. Małgorzata) nazywana jest na cześć królowej. Pizza stała się przysmakiem amerykańskich żołnierzy stacjonujących we Włoszech w czasie II wojny światowej. To oni zawieźli jej smak na drugi koniec świata i jeszcze dalej i tak pizza dokonała podboju kubeczków smakowych całej kuli ziemskiej.
Ciekawe!
Największą pizzę zrobiono 8 grudnia 1990 roku w Johanesburgu (Afryka Południowa). Pizza ta miała średnicę 37,4 metra. Zużyto na nią 500 kg mąki, 800 kg sera i 900 kg sosu pomidorowego.
*** Pyszne przepisy na pizzę znajdziecie TUTAJ.
Przepis Doradcy Smaku! Pizza z pomidorami, rukolą i ricottą
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300 ml letniej, przegotowanej wody
40 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
100 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
1 pęczek rukoli
200 g serka ricotta
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
8 pokrojonych Pomidorów suszonych z czosnkiem Smak (z zalewą)
4 duże kapary
2 pokrojone świeże pomidory bez skóry
2 łyżeczki Przyprawy do Bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat
2 łyżki Kaparów Smak
Sos pomidorowy:
200 ml drobno pokrojonych pomidorów pelati
50 ml oliwy z oliwek
2 roztarte ząbki czosnku
Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony, Papryka ostra mielona, Bazylia Prymat
Wszystkie składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku.
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, kapary Samk i orzeszki piniowe. Pizzę posypać przyprawą do Bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat i piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami. Tak przygotowaną pizzę można również skropić białym kremem balsamico.