W lecie na targach i w sklepach można dostać maliny, które zazwyczaj pakuje się do niewielkich tekturowych lub plastikowych pudełeczek. To dlatego, że są bardzo delikatne i łatwo puszczają sok. W większych opakowaniach mogłyby się po prostu rozgnieść. Dlaczego kochamy maliny? Przede wszystkim ze względu na ich wyjątkowy, intensywny aromat. Nic nie może się równać ze świeżo zerwanymi małymi czerwonymi owockami. To jednak nie wszystko! Maliny znakomicie nadają się do różnego rodzaju przetworów i wypieków. Pamiętajmy też o ich właściwościach prozdrowotnych. Krótko mówiąc – nic tylko jeść maliny!
Co można z malin przygotować? Bardzo dużo! Te owoce świetnie nadają się do przygotowywania przetworów na zimę. Dobrze jest więc pomyśleć o mroźnych nocach już dziś, nawet jeśli trudno nam sobie to wyobrazić, i przygotować na przykład sok z malin do herbaty czy dżem. Sok z malin to naturalny lek na zimowe przeziębienie, a przy tym dodaje wiele smaku herbacie. Z kolei dżem malinowy to idealny pomysł na zimowe śniadania, kiedy wiele owoców nie jest dostępnych.
Malin używamy do wielu wypieków. Dodają one ciastom smaku, a także świeżości. Pasują znakomicie do sernika, a także ciasta kruchego. Bardzo aromatyczne są też wszelkiego rodzaju kremy z dodatkiem malin. Dzięki temu, że maliny są lekko kwaskowate, stanowią atrakcyjny kontrast dla słodkich i ciężkich ciast. Czasem kontrastują nie tylko w smaku, ale również w barwie. Tak jest na przykład w przypadku brownie z dodatkiem malin. Te małe czerwone owocki mogą być znakomitą i atrakcyjną dekoracją wszelkiego rodzaju wypieków. Tarta przybrana malinami już wyglądem przyciąga i zachęca do kosztowania, a babeczka z maliną na górze sama w sobie jest prawie dziełem sztuki.
Z czym maliny dobrze się łączą? Znanym dodatkiem do malin jest oczywiście miód. To jednak raczej typowo zimowe połączenie, które może porządnie rozgrzać w mroźne dni. Maliny smakują dobrze również z czekoladą. Połączenie musu czekoladowego i malin to prawdziwy rarytas. Dobrze z malinami smakuje też bita śmietana. Sama w sobie jest dla niektórych zbyt mało wyrazista, z dodatkiem malin może stać się pysznym, a przy okazji bardzo atrakcyjnym w wyglądzie deserem.
Maliny są pyszne, maliny są piękne, ale nie zapominajmy, że są też bardzo zdrowe! Co zawierają? Przede wszystkim substancje mineralne, m.in. potas i wapń. Znajdziemy w nich również sporo witamin, np. witaminę C czy E. Często słyszy się, że sok malinowy warto spożywać w okresie przeziębień i gryp. Nie wszyscy jednak wiedzą, że maliny pomagają w razie dolegliwości żołądkowych. Dzięki temu, że pobudzją czynność gruczołów potowych mogą też ułatwić obniżenie goraczki.
Maliny to owoce wyjątkowe. Korzystajmy z tego, że teraz jest czas, kiedy można je znaleźć na krzakach, jedzmy je i przyrządzajmy z nich różne przysmaki. Maliny są skarbem lata, który warto wykorzystać. Smacznego!
A tu kilka przepisów na przysmaki z malinami:
Deser malinowy z serkiem mascarpone |
|
Ptasie mleczko z malinami |
|
Sernik z malinami |
Tort malinowo-jeżynowy |
|
Malinowe babeczki |
|
Tarta malinowo-śmietankowa |