Nic tak nie poprawi nam humoru, jak pyszne, szybkie danie, które łatwo można przygotować po ciężkim dniu pracy. A wykorzystując dostępne warzywa: kiszone ogórki, kalafior, pory - możemy ugotować wyśmienite, sycące zupy oraz kremy, które rozgrzeją nas w chłodne dni.
ZUPA OGÓRKOWA Z KOPERKIEM
Składniki dla 4 osób:
1 słoik przecieru ogórkowego bez zlewy
2 łyżki masła
1 litr Rosołu z kury Kucharek
100 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
4 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
1 łyżka Koperku suszonego Prymat
2 łyżki śmietany kremówki 36%
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Przecier ogórkowy podsmażyć w garnku na maśle, zalać gorącym rosołem, dodać włoszczyznę, ziemniaki i koperek. Całość gotować 20 minut, a następnie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku.
AROMATYCZNA ZUPA KALAFIOROWA Z INDYKIEM
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonej w paski piersi z indyka
2 łyżki Przyprawy do indyka Prymat
½ pokrojonej w kostkę cebuli
1 litr Rosołu z kury Kucharek
½ główki podzielonego na różyczki kalafiora
1 łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów
80 g kremowego serka topionego
4 ziarna Ziela angielskiego Prymat
½ łyżka Lubczyku Prymat
Sól czosnkowa, Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso uprzednio zamarynować w przyprawie do indyka, obsmażyć z cebulą, dodać wraz z kalafiorem, pomidorami i przyprawami do gotującego się rosołu. Na końcu dodać serki topione i doprawić zupę do smaku.
KREM Z PORÓW Z KMINKIEM
Składniki dla 4 osób:
2 umyte, pokrojone w plastry pory
2 łyżki masła
1 posiekana szalotka
1 litr Rosołu warzywnego Kucharek
1 duży pokrojony w kostkę ziemniak
100 ml śmietany 36%
¼ łyżeczki Kminku mielonego Prymat
½ łyżeczki Sól czosnkowa,
¼ łyżeczki Gałka muszkatołowa,
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na maśle obsmażyć pory i szalotkę, następnie wlać rosół, dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito i ponownie zagotować, doprawiając do smaku. Podawać z grzankami serowymi.
Trzymajcie się ciepło!