Oto pierwsze z nich – dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym.
Przygotuj:
600 g filet z dorsza bez skóry
1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat
½ pęczka posiekanego koperku
8 cienkich plasterków cytryny
500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
Sos:
200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
½ soku z cytryny
½ ogórka bez pestek pokrojony w kostkę
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony , Chili pieprz cayenne Prymat
Krok 1 – przygotowanie ryby
Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 2 – przygotowanie sosu
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Krok 3 – gotowanie na parze
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Krok 4 – sposób podania
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.