Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Robert Sowa poleca… dania gotowane na parze

16.11.2012
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Robert Sowa poleca… dania gotowane na parze

 

Oto pierwsze z nich – dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

 

Przygotuj:

600 g filet z dorsza bez skóry

1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat

½ pęczka posiekanego koperku

8 cienkich plasterków cytryny

500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej

400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

 

Sos:

200 ml jogurtu greckiego

2 wyciśnięte ząbki czosnku

½ soku z cytryny

½ ogórka bez pestek pokrojony w kostkę

Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora

1/2 pęczka cebuli dymki

3 pokrojone w kostkę rzodkiewki

Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony , Chili pieprz cayenne Prymat

 

 

Krok 1 – przygotowanie ryby

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.

 

Krok 2 – przygotowanie sosu

Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.

 

Krok 3 – gotowanie na parze

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.

 

Krok 4 – sposób podania

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aannkaa82

27.01.2013 10:32
Brzmi bardzo smakowicie. Uwielbiam ryby w każdej postaci więc chyba się skuszę na wypróbowanie tego przepisu.

barbara11561

19.11.2012 11:24
mnie też odpowiada tak przyrządzona rybka:)

Beata61

18.11.2012 19:57
ryby na gotowane na parze smakuję wspaniale

adelajda

17.11.2012 18:59
Ja mam garnek ale rzadko go używam, dorsza na pewno spróbuję

bietka

17.11.2012 12:57
szkoda że nie mam garnka do gotowania na parze

IZABELA29

16.11.2012 21:07
Jadłam dorsza gotowanego na parze ,polecam....
prymat