Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pierogi

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pierogi

 

Sposób przygotowania ciasta, napełnianie farszem i zlepianie brzegów to czynności, które wykonujemy każdorazowo przygotowując pierogi. Prezentujemy więc przepis na ciasto pierogowe i polecamy kilka rodzajów farszów, którymi możemy napełnić ten polski przysmak. 

 

Krok 1 – jak przygotować ciasto pierogowe

Składniki ciasta: 150 g mąki, 1 żółtko, 1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda

Sposób przygotowania: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu, używając szklanki wykroić z ciasta koła, ułożyć na nich porcje farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie.

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Pierogi

 

Krok 2 – farsz z cielęciny i majeranku

400 g umytego i osuszonego udźca cielęcego pokroić na kawałki i udusić z 1 pokrojoną w kostkę cebulą, 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku i 100 g startej na tarce o grubych oczkach włoszczyzny. Całość doprawić do smaku Solą morską, Pieprzem czarnym grubomielonym i Majerankiem Prymat. Mięso ostudzić, a następnie zmielić w maszynce na grubych oczkach. Podawać z chrupiącym boczkiem smażonym na oleju z cebulą, pomidorami, majerankiem, solą i pieprzem

 

Krok 3 – farsz z kiszonej kapusty i grzybów

30 g suszonych grzybów namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. 200 g kapusty ugotować i posiekać. Na oleju podsmażyć 50 g pokrojonej w kostkę cebuli, dodać do niej kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać intensywnie mieszając, doprawić do smaku Solą morską, Pieprzem czarnym mielonym Prymat i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.

 

Krok 4 – farsz z kaszy gryczanej, twarogu i boczku

Na patelni wytopić 100 g pokrojonego w kostkę boczku, dodać 2 pokrojone w kostkę cebule i w rozgniecione ząbki czosnku, podsmażyć. W dużej misce dokładnie wymieszać 200 g ugotowanej kaszy gryczanej, 200 g tłustego, pokruszonego twarogu, boczek i posiekany pęczek natki pietruszki. Całość doprawić do smaku Solą morską i Pieprzem czarnym mielonym Prymat.

 

Więcej pomysłów na farsze do pierogów w Wirtualnej Szkole Gotowania

luna76 05.03.2014 07:19
Ciasto robię identycznie, jest pyszne :)
Ginger125 03.02.2014 12:24
Jak tu ich nielubic?a kazdy farsz jest pyszny
MarchiochaKucharzy 30.01.2014 07:42
pierogi z łososiem i kaparami... http://www.doradcasmaku.pl/przepis/301603/pierogi-z-lososiem-i-kaparami.html
Basia03 30.01.2014 07:21
oj ruskie są najlepsze :) przepis na ciasto jest zupełnie inny niż do tej pory robiłam. Muszę je wypróbować :)
Renata9 29.01.2014 17:24
pyszne pierogi, ale jednak najbardziej to uwielbiam ruskie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak