Krok 1
Ponieważ na owocach morza bardzo szybko mnożą się bakterie najważniejsze jest, aby przed obraniem dokładnie umyć krewetki pod bieżącą wodą.
Krok 2
Chwytamy główkę krewetki palcem wskazującym i kciukiem, a następnie zdecydowanym ruchem ukręcamy ją i urywamy.
Krok 3
Odrywamy nóżki.
Krok 4
W jednym ręku trzymamy krewetkę, a drugą zdejmujemy skorupkę, rozpoczynając od strony głowy. Skorupki krewetek są miękkie, więc nie powinno to stanowić problemu.
Możemy również chwycić krewetkę w obie dłonie kciukami i palcami wskazującymi, a następnie pociągając jednocześnie w obie strony, rozerwać skorupkę wzdłuż.
Ogon krewetek jest dekoracyjny, więc nie musimy go usuwać.
Wskazówka:
Głów i pancerzy krewetek nie trzeba wyrzucać. Można przygotować z nich pyszny wywar krewetkowy do zup rybnych.
Przepis na Aromatyczne krewetki i małże podane z białymi i zielonymi szparagami, bukietem kolorowych sałat i sosem vinegrette znajdziecie TUTAJ
By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test, który sprawdzi Twoją kulinarną wiedzę. Zapraszamy!