Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni… nie(d-)oceniona gremolata

Lekcja Klubu Szefów Kuchni… nie(d-)oceniona gremolata

Krok 1 – o gremolacie

Gremolatę można wzbogacić np. ostrą papryczka peperoncini, tymiankiem, rozmarynem, szałwią, parmezanem... Co ważne, należy przygotować ją możliwie krótko przed podaniem, tak by nie uleciały z niej delikatne aromaty. Nigdy też nie dodaje się jej w trakcie gotowania, ale na sam koniec, już na talerzu. Wtedy smakuje wspaniale!

 

Krok 2 – gremolata nie tylko do cielęciny

Gremolata to przede wszystkim przyprawa do duszonej cielęciny – np. giczy, której sposób przygotowania niebawem Wam zaprezentuję.  Jednak doskonale sprawdza się z innymi duszonymi mięsami, np. z golonką, czy gulaszami. Dodaje im rześkości, świeżości, likwiduje też wrażenie tłustości potraw.

 

Krok 3 – a może by tak zupa z gremolatą?

Bardzo proszę. Spróbuj dodać gremolatę do łagodnych, zmiksowanych na krem zup - np. z cukinii, dyni lub ziemniaków. Tchnie w nie ona nowe życie!

 

Krok 4 – i jeszcze kilka innych sposobów na jej wykorzystanie….

Żurawinę do mięsa połączyć z tartym chrzanem i czerwonym winem. Powstały sos będzie idealnym dodatkiem do pasztetów i pieczonych mięs

Jeśli znudziły ci się kanapki z twarożkiem, posyp je przed podaniem gremolatą ze skórką pomarańczową i odrobiną oliwy. Gremolatę możesz też wykorzystać do „dosmaczenia" i dekoracji koreczków i szaszłyków. 

 

Przepis na duszoną gicz cielęcą z gremolatą znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania Smacznego!

Alex_M 04.04.2013 10:10
chyba wypróbuję kurczaka z gremolatą :)
Noruas 03.04.2013 20:55
Bardzo fajny artykuł :) Muszę wypróbować :)
majka190382 03.04.2013 18:51
Chyba bede musiala sobie wyprobowac ten przepis,wyglada bardzo smakowicie:)
caralajna 03.04.2013 17:32
ok nie zauważyłam, zaraz zajrzę
Doradca Smaku 03.04.2013 17:11
Dołączyliśmy przepis na własnoręcznie robioną gremolatę pod artykułem.
caralajna 03.04.2013 16:00
super, ale przepis to chyba muszę sobie sama wygooglować, bo nie jest napisane z jakich konkretnie ziół się ją robi. ja sobie latem rozdrabniam zioła z ogrodu i mieszam z jogurtem naturalnym, a następnie dodaję do sałatek i surówek.. dobre to jest :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak