Krok 1 – o gremolacie
Gremolatę można wzbogacić np. ostrą papryczka peperoncini, tymiankiem, rozmarynem, szałwią, parmezanem... Co ważne, należy przygotować ją możliwie krótko przed podaniem, tak by nie uleciały z niej delikatne aromaty. Nigdy też nie dodaje się jej w trakcie gotowania, ale na sam koniec, już na talerzu. Wtedy smakuje wspaniale!
Krok 2 – gremolata nie tylko do cielęciny
Gremolata to przede wszystkim przyprawa do duszonej cielęciny – np. giczy, której sposób przygotowania niebawem Wam zaprezentuję. Jednak doskonale sprawdza się z innymi duszonymi mięsami, np. z golonką, czy gulaszami. Dodaje im rześkości, świeżości, likwiduje też wrażenie tłustości potraw.
Krok 3 – a może by tak zupa z gremolatą?
Bardzo proszę. Spróbuj dodać gremolatę do łagodnych, zmiksowanych na krem zup - np. z cukinii, dyni lub ziemniaków. Tchnie w nie ona nowe życie!
Krok 4 – i jeszcze kilka innych sposobów na jej wykorzystanie….
Żurawinę do mięsa połączyć z tartym chrzanem i czerwonym winem. Powstały sos będzie idealnym dodatkiem do pasztetów i pieczonych mięs
Jeśli znudziły ci się kanapki z twarożkiem, posyp je przed podaniem gremolatą ze skórką pomarańczową i odrobiną oliwy. Gremolatę możesz też wykorzystać do „dosmaczenia" i dekoracji koreczków i szaszłyków.
Przepis na duszoną gicz cielęcą z gremolatą znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania Smacznego!