Sezon na kurki trwa od połowy czerwca do października, warto jak najlepiej je wykorzystać w tym okresie.
Poniżej przepisy:
Jajecznica z kurkami i pomidorami dla 4 osób
400 g kurek oczyść, umyj i osusz. 2 małe pokrojone cebule zeszklij na łyżce masła, dodaj kurki, podsmaż, a następnie dopraw do smaku Solą morską w młynku i Pieprzem czarnym mielonym Prymat. 8 jajek roztrzep, dodając ¼ szklanki gęstej śmietany, dolej do kurek, dodaj 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory, smaż, aż jajecznica się zetnie. Podawaj ze świeżo siekanym koperkiem.
Zupa z kurek z sandaczem
300 g fileta z sandacza umyj, osusz, pokrój na 4 równe kawałki, zamarynuj w oliwie z oliwek połączonej z Przyprawą do ryb Prymat i odstaw do lodówki. Zamarynowanego sandacza piecz 10 minut w temperaturze 180°C.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z 1 łyżką masła podsmaż 200 g kurek, a następnie wrzuć je do 500 ml gotującego się bulionu drobiowego. 200 g włoszczyzny umyj, pokrój w kostkę i również dodaj do bulionu. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie, a następnie wlej 100 ml białego wina, odrobinę soku z cytryny i 100 ml śmietany. Zupę dopraw do smaku Solą czosnkową i Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek.
Upieczonego sandacza przełóż do miseczek i zalej gorącą zupą. Przed podaniem udekoruj gałązką koperku.
Grillowana karkówka z kurkami
1 opakowanie Przyprawy do karkówki połącz z 4 łyżkami oleju i 2 łyżkami Musztardy rosyjskiej Prymat. Powstałą marynatą natrzyj 4 steki z karkówki. Patelnię grillową (lub grill) posmaruj olejem, rozgrzej i upiecz mięso na złoty kolor (po ok. 7 minut z każdej strony).
400 g kurek podsmaż na klarowanym maśle z 2 pokrojonymi w piórka czerwonymi cebulami, 2 pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku, dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku Solą morską w młynku i Pieprzem czarnym ziarnistym Prymat. Kurki ułóż na grillowanej karkówce i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.
Pappardelle z kurkami, pomidorami i sosem pesto
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij 2 małe, posiekane cebule i 2 ząbki czosnku, dodaj 200 g kurek i 60 g pokrojonego w paski bekonu, a następnie wlej 50 ml białego wina i 200 ml śmietany. Całość podduś, 80 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry wymieszaj z 1 łyżką pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów, 1 łyżką sosu pesto i 1 łyżką prażonych orzeszków pinii. Tak przygotowane pomidory ułóż na makaronie, posyp płatkami parmezanu i podawaj.
Smaczego życzy Robert Sowa!