Jajka to nieodłączny element polskiej Wielkanocy. Królują one na naszych stołach w wielu postaciach, nie tylko jako kulinarne rarytasy, ale także jako ozdoby świątecznego stołu. Aby ułatwić Wam świąteczne przygotowania - podpowiemy, jak dobierać jajka.
Krok 1 – jajka na pisanki
Kupując jajka na pisanki, warto zwrócić uwagę na kolor skorupki. Najlepsze będą jajka w białych i jasnych skorupkach. Barwnik dobrze pokryje jajko i nada mu intensywny kolor. Używając jajek w jasnych skorupkach, pozostaw je w barwniku 5 minut dłużej, aby nadać im intensywny kolor.
Do farbowania używaj jajek w gładkiej skorupce, bez zgrubień i przebarwień, będą się ładniej prezentować. I jeszcze jedna ważna wskazówka – małe jajka mają twardszą skorupkę, więc ryzyko jej pęknięcia podczas gotowania jest dużo mniejsze.
Krok 2 – jajka do dań
Używając gotowanych jajek jako dodatek do sałatek, past, dań i dekoracji, warto zwrócić uwagę na atrakcyjny wygląd jajka, który zapewni intensywność żółtka. Kolor żółtka uzależniony jest od sposobu żywienia kur. Najbardziej intensywny kolor żółtka będzie w jajkach kur karmionych kukurydzą, a te karmione pszenicą będą bladożółte.
Krok 3 – jak wybrać jajka do faszerowania
Do jajek faszerowanych najlepiej używać dużych rozmiarów – L, XL, zmieścimy w nich bowiem dużą ilość farszu. Ale pamiętajcie też, że małe jajka (rozmiar S, M) mają więcej żółtka w stosunku do białka, niż jajka o większych rozmiarach, więc smak farszu będzie w przypadku mniejszych jajek bardziej intensywny.
Krok 4 – jajka na wydmuszki
Skorupki jajek są, jak wiemy, bardzo delikatne. Chcąc uzyskać wydmuszki, musimy więc bardzo uważać, aby ich nie zniszczyć. Dużo łatwiej będzie uzyskać wydmuszkę z jajek gęsich – mają bardziej wytrzymałą skorupkę niż jaja kurze.