Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Grzyby

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Grzyby

 

Możemy je dusić, smażyć, gotować lub marynować. Każdy powie, że najlepsze będą te przyniesione prosto z lasu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je mrozić lub suszyć po to, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

 Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Grzyby

 

Krok 1 – sos grzybowy z suszonymi pomidorami

W rozgrzanym garnku, na oliwie z oliwek podsmażyć 200 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę borowików, z 1 pokrojoną w kostkę cebulą i 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Po chwili podlać 100 ml białego wytrawnego wina, a gdy część płynu odparuje, dodać 200 ml śmietany 36% i 50 g pokrojonych w paski Suszonych pomidorów Smak. Całość gotować, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiając do smaku solą, Pieprzem czarnym mielonym i Tymiankiem Prymat. Tak przygotowany sos to idealny dodatek do smażonych lub grillowanych polędwiczek wieprzowych.

 

Krok 2 – kapusta z grochem i suszonymi grzybami

Kilka suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) namoczyć, a następnie zagotować w tej samej wodzie. Grzyby wyjąć, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki, pozostawiając wywar, w którym się gotowały. 1 kg kiszonej kapusty pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 200 g namoczonego grochu, suszone grzyby i przyprawy (sól, Pieprz biały mielony, Ziele angielskie, Liść laurowy, Kminek Prymat). Całość gotować do miękkości, dodając niewielką ilość wody, w której gotowały się grzyby. Tak przygotowaną kapustę podawać z gotowanymi ziemniakami skropionymi olejem lnianym.

 

Krok 3 – zupa z grzybów leśnych z rybą i koperkiem

Do 500 ml gorącego Rosołu z kury Kucharek dodać drobno pokrojone jarzyny (50 g marchwi, 50 g selera i 50 g selera naciowego). 200 g grzybów leśnych pokroić w kostkę,  obsmażyć na patelni i dodać do rosołu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie dodać 100 ml białego wytrawnego wina, 100 ml śmietany, odrobinę soku z cytryny oraz sól i Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.

200 g filetów rybnych (np. z karpia, pstrąga, sandacza) pokroić w kostkę i obsmażać małymi partiami na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę wrzucić do zupy, dodać posiekany koperek i 4 łyżki ugotowanych łazanek, całość gotować jeszcze przez chwilę. Do zupy można również dodać kilka kropli oleju truflowego, co podniesie aromat i smak potrawy.

 

Krok 4 - kurczak po myśliwsku z borowikami

8 udźców z kurczaka bez skóry i kości natrzeć obficie Przyprawą do drobiu po myśliwsku i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Kurczaka zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć 2 pokrojone w kostkę cebule, 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku i 200 g ugotowanych, pokrojonych borowików. Następnie wlać 200 ml Rosołu z kury, gotować 10 minut, po czym dodać kurczaka i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać 200 ml śmietany 30% i 4 trójkąciki serka topionego z pieczarkami. Całość doprawić do smaku solą i Pieprzem czarnym mielonym, a następnie często mieszając, dusić kolejne 10 minut. Podawać z kaszą lub ulubionymi kluseczkami. 

Czarnula87 19.09.2013 14:58
sos z suszonymi pomidorami mnie zaciekawił
barbara11561 19.09.2013 08:49
Kurczaka po myśliwsku z borowikami na pewno wypróbuję:)
barbara11561 19.09.2013 08:48
u mnie też kapusta z grochem i suszonymi grzybami na wigilię obowiązkowo.Właśnie suszą się borowiki:)
bietka 19.09.2013 07:22
kapusta z grochem to u mnie smak Wigilii :) podoba mi się ten kurczak z borowikami, musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak