Krok 1 – kilka ważnych wskazówek
- do pieczenia w całości należy wybierać gatunki mniej ościste o wadze 500-600 g, np. pstrąga. Przed pieczeniem rybę można zamarynować (30-60 minut), a czas pieczenia wynosi ok. 15-20 minut;
- najłatwiej jest grillować filety rybne ze skórą. Skórę ryby należy posmarować oliwą lub roztopionym masłem, rybę ułożyć skórą do dołu i grillować ok. 12-15 minut. Pieczenie fileta ze skórą nie wymaga odwracania na ruszcie, a skórka robi się niezwykle chrupiąca i smaczna;
- łatwe jest również grillowanie steków rybnych. Steki wielu ryb, np. łososia norweskiego zawierają odcinek kręgosłupa, który utrzymuje mięso w jednym kawałku, a także dodaje smaku. Łosoś jest dość tłustą rybą, dzięki czemu jego mięso nie jest podatne na wysychanie podczas pieczenia.
- najtrudniej jest grillować filety z ryby, ponieważ mają one tendencję do rozpadania się i przywierania do rusztu. Warto jest używać specjalnego koszyka do ryb lub płaskiej metalowej tacki z otworami (przed pieczeniem należy posmarować je olejem). Pozwoli to uniknąć rozpadania się filetu, a otwory umożliwiają dostęp dymu i aromatów ognia. Filety można oczywiście piec bezpośrednio na ruszcie grilla, ale przed ułożeniem ryby trzeba obficie nasmarować go olejem (najlepiej roślinnym lub sezamowym);
– przed rozpoczęciem grillowania warto zamarynować ryby…
Krok 2 – propozycje marynat, czyli dla każdego coś miłego
--------
1 łyżka Soli morskiej Prymat
sok z 1 cytryny
1 łodyżka trawy cytrynowej
drobno pokrojona skórka z 1 cytryny
150 ml białego wina
2 gałązki tymianku cytrynowego
3 łyżki oliwy z pestek winogron
---------
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiego sosu sojowego
½ łyżeczki curry
150 ml wina ryżowego
2 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych
--------
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 zielonej cytryny
200 ml wytrawnego cherry
2 łyżki miodu pszczelego
5 mielonych ziaren Owocu jałowca Prymat
----------
3 gałązki świeżego lubczyku
3 gałązki świeżego tymianku
½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Prymat
100 ml Żubrówki
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
3 łyżki oliwy z pestek dyni
---------
½ pęczka świeżo zmiksowanej bazylii
1 łyżka oliwy truflowej
świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
½ łyżeczki Chili pieprzu cayenne Prymat
1 łyżka Soli morskiej Prymat
--------
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
4 gałązki koperku
4 gałązki pietruszki
1 łyżka soli
½ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego Prymat
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
Krok 3 – próba generalna, czyli grillujemy
Danie: GRIILLOWANY ŁOSOŚ NORWESKI Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I ORZESZKAMI PINIOWYMI
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta łososia bez skóry
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
1 papryczka chili,
2 łyżki brązowego cukru, 50 ml śliwowicy
1 łyżka miodu lipowego,
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych,
3 łyżki rodzynek sułtańskich,
1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat,
½ łyżeczki mielonej Kolendry Prymat,
do smaku: Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony, Cynamon mielony Prymat, kardamon
2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny jabłka
2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
1 pokrojona w cząstki cytryna do dekoracji
8 gałązek kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (uwaga - im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Oliwę z oliwek rozetrzeć na kawałku folii aluminiowej, ułożyć na niej łososia, a na nim cząstki jabłek i gruszek. Całość skropić pozostałą częścią marynaty. Połowę folii zawinąć nad łososiem z owocami tak, aby stworzyć prostokątną paczkę, a wszystkie brzegi folii dokładnie zawinąć. Tak przygotowanego łososia grillować około 15-20 minut na posmarowanym oliwą lub olejem ruszcie.
SMACZNEGO!