Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
Mięsem, które pozwoli nam na kulinarne eksperymenty i kreatywne podejście do grillowania jest drób, a zwłaszcza popularny w Polsce kurczak. Skrzydła, filet, uda oraz podudzia kurczaka idealnie sprawdzą się na grilla lub ruszt, można je także podsmażyć w domu na specjalnej patelni grillowej, która nie wymaga używania tłuszczu.
Właściwie każdy element kurczaka, bez względu na to, czy kupimy go w całości i sami podzielimy, czy kupimy gotowe już elementy, idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Z najdelikatniejszej części kurczaka − piersi przygotujemy medaliony, szaszłyki, hamburgery, roladki, „sakiewki” z farszem i kofty. Uda (można wcześniej oddzielić je od kości) i podudzia w połączeniu z oryginalną marynatą będą wyjątkowo soczyste. Natomiast pieczone skrzydełka, najpopularniejsze w połączeniu z sosem barbecue to obowiązkowa pozycja w menu każdego przyjęcia w ogrodzie.
Mięso nie zyska wyjątkowego smaku, jeśli wcześniej nie będzie choćby przez chwilę marynowane. W skład marynat, które najlepiej pasują do drobiu, wchodzą następujące przyprawy i zioła: papryka (tymianek, majeranek, czosnek, pieprz grubo mielony, pieprz cayenne, kminek mielony, lubczyk, kmin rzymski, kardamon, kumin, imbir, kolendra oraz curry).
Warto połączyć ulubiony zestaw przypraw z olejem, oliwą bądź jogurtem, a dopiero potem dokładnie natrzeć marynatą mięso kurczaka. Przygotowane w ten sposób potrawy będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale też apetycznie wyglądać. Przed położeniem mięsa na ruszcie, warto dodać do rozżarzonego węgla trochę ziół, aby pieczony przez nas kurczak nabrał wspaniałego aromatu, a zapach roztaczający się dookoła nie pozostawiał wątpliwości, że sezon grillowy trwa w najlepsze.
Konrad Birek