Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

 

Potrawy z grilla tracą to, co szkodzi i tuczy, czyli tłuszcz, a jednocześnie nie są pozbawione ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Oczywiście pod warunkiem, że są przygotowane z produktów najwyższej jakości i dobrze doprawione, a następnie odpowiednio przyrządzone.

 

Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

 

Mięsem, które pozwoli nam na kulinarne eksperymenty i kreatywne podejście do grillowania jest drób, a zwłaszcza popularny w Polsce kurczak. Skrzydła, filet, uda oraz podudzia kurczaka idealnie sprawdzą się na grilla lub ruszt, można je także podsmażyć w domu na specjalnej patelni grillowej, która nie wymaga używania tłuszczu. 

 

Właściwie każdy element kurczaka, bez względu na to, czy kupimy go w całości i sami podzielimy, czy kupimy gotowe już elementy, idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Z najdelikatniejszej części kurczaka − piersi przygotujemy medaliony, szaszłyki, hamburgery, roladki, „sakiewki” z farszem i kofty. Uda (można wcześniej oddzielić je od kości) i podudzia w połączeniu z oryginalną marynatą będą wyjątkowo soczyste. Natomiast pieczone skrzydełka, najpopularniejsze w połączeniu z sosem barbecue to obowiązkowa pozycja w menu każdego przyjęcia w ogrodzie.

 

Mięso nie zyska wyjątkowego smaku, jeśli wcześniej nie będzie choćby przez chwilę marynowane. W skład marynat, które najlepiej pasują do drobiu, wchodzą następujące przyprawy i zioła: papryka (tymianek, majeranek, czosnek, pieprz grubo mielony, pieprz cayenne, kminek mielony, lubczyk, kmin rzymski, kardamon, kumin, imbir, kolendra oraz curry).

 

Warto połączyć ulubiony zestaw przypraw z olejem, oliwą bądź jogurtem, a dopiero potem dokładnie natrzeć marynatą mięso kurczaka. Przygotowane w ten sposób potrawy będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale też apetycznie wyglądać. Przed położeniem mięsa na ruszcie, warto dodać do rozżarzonego węgla trochę ziół, aby pieczony przez nas kurczak nabrał wspaniałego aromatu, a zapach roztaczający się dookoła nie pozostawiał wątpliwości, że sezon grillowy trwa w najlepsze.

Konrad Birek

 
Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka
Lekcja Klubu Szefów Kuchni – Grillowanie kurczaka

Kotleciki drobiowe z kolendrą oraz sałatką z owoców południowych Konrada Birka

 

Smacznego!

IwonaDD 12.06.2013 21:09
grilowany kurczak, warzywa, ogólnie wszystko co z grilla smakuje wyśmienicie,a odpowiednia marynata, doprawienie może sprawić,że za każdym razem możemy się cieszyć innym smakiem i aromatem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak