Najpopularniejszym mięsem drobiowym przygotowywanym na grillu w Polsce zdecydowanie jest kurczak. To on obok kiełbasek, kaszanki i karkówki najczęściej gości na naszych stołach podczas imprez grillowych. Dzisiaj udowodnimy, że zgrillować można również kaczkę i to w całości. Oto podpowiedź, jak to zrobić.
Krok 1
Całą kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 2
Skórkę ponakłuwać widelcem.
Krok 3
Kaczkę przed grillowaniem można np. nadziać jabłkami i pokrojoną w plastry cebulą. Po napełnieniu farszem koniecznie trzeba ją dokładnie zszyć.
Krok 4
Kaczkę nadziać na rożen i posmarować marynatą przygotowaną np. z miodu, soku pomarańczowego i sosu sojowego ze szczyptą chili.
Krok 5
Cała kaczka o wadze ok. 2 kg powinna być grillowana przez ok. godzinę, aż skórka będzie rumiana.
Krok 6
Podczas pieczenia kaczkę należy kilkakrotnie posmarować marynatą, dzięki czemu za bardzo się nie spiecze.