Składniki:
400 g mąki pszennej (typ 450)
4 jajka
10 g (½ łyżeczki) soli
Krok 1 – przygotowanie ciasta
Mąkę jajka i sól zagniatać 5-10 minut, aż będzie miękkie i gładkie w całej swojej strukturze. Gdyby ciasto było zbyt twarde, należy dodać odrobinę wody, gdyż każdy rodzaj mąki wiąże zupełnie inaczej. Wyrobione ciasto należy zawsze przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Krok 2 – jak „upiększyć” makaron
Jeżeli chcemy uzyskać makaron zielony, należy dodać zamiast 1 jajka 250-300 g przetartego przez gęste stalowe sito sparzonego szpinaku.
Aby uzyskać czerwony makaron, dodajemy zamiast 1 jajka 250-300 g przetartego miąższu ze świeżych pomidorów.
Krok 3 - przygotowanie makaronu
Wyrobione ciasto na makaron ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość 2-3 milimetrów. Tak przygotowane placki ciasta przepuścić przez specjalną maszynkę z odpowiednio ustawionymi tnącymi wałkami. Jeżeli nie posiadamy takiej maszynki, możemy oczywiście pokroić je nożem.
Aby uzyskać właściwy makaron „al dente” należy pamiętać, aby przed gotowaniem pozostawić go na 4-5 godzin w przewiewnym i chłodnym miejscu.
Wskazówki jak ugotować tak przygotowany makaron znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania.
By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz, lub Mistrz Wirtualnej Szkoły Gotowania widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test po zakończeniu danego poziomu.