Bliny to nic innego, jak naleśniki z ciasta przygotowywanego z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Podaje się je najczęściej ze śmietaną, roztopionym masłem, a także z kawałkami łososia, wędzonym jesiotrem, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami.
BLINY Z SERKA WIEJSKIEGO Z JABŁKAMI MARCINA BUDYNKA
Krok 1 - lista zakupów
Mleko 3,2% - 200 ml
Serek wiejski - 1 op.
Jajka - 3 szt.
Mąka - ok. 400 g
Soda - 1 łyżeczka
Jabłka na szarlotkę - 100 g
Masło klarowane
Cukier puder lub powidła
Krok 2
Jajka ubijamy z mlekiem. Następnie dodajemy serek wiejski, mąkę i sodę, całość dobrze wyrabiamy.
Krok 3
Następnie dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dodajemy mąkę.
Krok 4 – smażenie
Bliny smażymy na klarowanym maśle po ok. 3 minuty z każdej strony.
Krok 5 – podawanie
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z powidłami.
Smacznego!