Arbuz to owoc prawie w 100% składający się z wody i w tym tkwi sekret jego niezwykle orzeźwiającej mocy. Na bazie arbuza można przygotować wiele kulinarnych przysmaków. Zachęcam do ich spróbowania.
Krok 1 – arbuzowa salsa do ryb z pieca i grilla
1 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu arbuza wymieszaj z ½ szklanki pokrojonych Oliwek zielonych Smak, połową drobno pokrojonego ogórka, małą posiekaną papryczką jalapeno, 2 łyżeczkami drobno pokrojonej czerwonej cebuli i 2 łyżkami białego octu balsamicznego. Gotowe!
Krok 2 – grillowany arbuz z szynką parmeńską
Obrane ze skórki plastry arbuza grubości ok. 1 cm pokrój w ćwiartki, posmaruj z obu stron oliwą. Dopraw szczyptą soli i Pieprzu czarnego mielonego Prymat, a następnie grilluj po 1 minucie z każdej strony. Kawałki arbuza przełóż na talerz, obłóż pokrojonym w kostkę niebieskim serem pleśniowym i paskami szynki parmeńskiej. Smacznego!
Krok 3 – arbuzowa granita
Do małego rondla wlej 1/3 szklanki soku z arbuza (ew. wody) i 1/3 szklanki cukru. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W blenderze zmiksuj 6 szklanek pokrojonego miąższu arbuza bez pestek z ¼ szklanki soku z limonki, 2 łyżeczkami posiekanej świeżej mięty i ew. kilkoma kroplami olejku miętowego. Do musu wlej syrop cukrowy, zmiksuj. Przelej do pojemnika do zamrażania i wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem rozgnieć grudki lodu widelcem.
Krok 4 – sałatka z mango, melona i arbuza z kolendrą
Przygotuj sos, łącząc ½ oliwy z oliwek z 1 łyżką miodu lipowego, 1 małą posiekaną czerwoną cebulą, 2 łyżkami soku z limonki i 1 pęczkiem posiekanej kolendry. Całość dopraw do smaku solą i Pieprzem czarnym mielonym Prymat, odstaw do lodówki. Wymieszaj obrane i pokrojone w kostkę owoce: ½ arbuza, 1 melona i 1 mango. Owoce przełóż do szklanej miski, zalej schłodzonym sosem i posyp 1 łyżką prażonych pestek dyni.