„Uczta Babette" to filmowa adaptacja opowiadania Karen Blixer o tym samym tytule, w reżyserii Gabriela Axela z 1987 r. Film był nagradzany na prestiżowych festiwalach i nominowany wielokrotnie do nagród filmowych. Zdobył najważniejszą nagrodę - Oskara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny w 1988 r., a także nagrodę BAFTA w 1989 r.
Akcja filmu rozgrywa się pod koniec XIX wieku w małej wiosce na wybrzeżu Jutlandii w Danii, w którym mieszkają dwie siostry: Filippa i Martine - córki pastora i założyciela wspólnoty purytańskiej. Wychowane według surowych zasad ewangelistycznych porzucają swoje marzenia i rezygnują z miłości, nawet po śmierci ojca dalej żyją według purytańskich zasad. I tak mija 35 lat, dopóki pewnego dnia w ich domu pojawia się paryska emigrantka polityczna – Babette Hersant. Babette zajmuje się domem i wnosi wiele pozytywnej energii do „zastanej” wsi. Pewnego dnia dostaje wiadomość, że wygrała na loterii dużą sumę pieniędzy. Swoją fortunę przeznacza na przygotowanie obiadu w setną rocznicę urodzin zmarłego pastora. Obiad wznosi gości na wyżyny doznań zmysłowych i emocjonalnych. Ze specjalnie sprowadzonych z Francji produktów Babette przygotuje dania pełne kolorów, oparte na wyrafinowanym guście, najlepszych winach, radości, harmonii i piękna, podane na oryginalnej francuskiej zastawie. Obiad ten przełamuje barierę skromnego życia mieszkańców purytańskiej wioski i sprawia, że goście stają się radośni i otwierają się na „smaki życia”.
Film jest zdecydowanie wart obejrzenia, a dania, które zobaczycie zaskoczą niejednego smakosza. Po tym filmie zapragniecie ugotować coś wspaniałego, coś niepowtarzalnego, coś co wywoła wielkie emocje!
A co przygotowała Barbette? Jej menu to czysta sztuka kulinarna. I choć z całego serca pragnęłam coś przygotować, to jej mistrzostwo kulinarne i zdobycie składników jest dla mnie nieosiągalne. Oczywiście nie mówię o mixie sałat, ale pierwszym i drugim daniu :)
Spójrzcie sami na fragment jej wykwintnego menu:
1. Rosół z żółwia
2. Bliny gryczane z kawiorem i kwaśną śmietaną
3. Pieczona przepiórka z sosem z czarnych trufli
4. Mix sałat
6. Babka z rumem
Zdjęcia są kadrami z filmu "Uczta Babette".
Autorką tekstu jest Iwona D
Jeśli i Ty chcesz podzielić się z nami swoją recenzją, zgłoś się z proponowanym artykułem na adres [email protected]! Jeżeli Twoja recenzja nam się spodoba, to zamieścimy ją w cyklu "Kulturalna kuchnia". Każdy użytkownik, którego tekst opublikujemy otrzyma od nas 1000 punktów :).