Pizza sprawdza się jako posiłek na wiele okazji. Baza pozostaje niezmienna: ciasto, sos pomidorowy i roztopiony ser. Czy ktoś może oprzeć się tej kombinacji? Reszta składników zależy od naszej kulinarnej fantazji. Pizza sprawdza się jako posiłek na wiele okazji. Doskonale nadaje się na rodzinny obiad, a także spotkanie z przyjaciółmi. Jeżeli dodamy do niej wykwintne dodatki i zaserwujemy wino może być świetnym pomysłem na romantyczną kolację. Uniwersalność tego dania przyczyniła się do jego międzynarodowego sukcesu.
Niektórzy ciasto na pizzę przygotowują samodzielnie inni kupują już gotowe. Podobnie jest z sosem pomidorowym. Bez względu na to czy wykorzystamy gotową bazę czy też od podstaw wszystko przyrządzimy sami, warto poświęcić chwilę i skomponować ulubione dodatki. Zarówno pizza wegetariańska, jak i z dodatkiem mięsa, ryb czy też owoców morza nabierze wyrazistego smaku, gdy dodamy do niej Suszone pomidory z czosnkiem Smak. Dzięki marynacie z oliwy z dodatkiem czosnku nabierają intensywnego aromatu i są łatwe w krojeniu. Dlatego to nieodzowny dodatek do powszechnie lubianych dań kuchni śródziemnomorskiej.
Jakimi jeszcze dodatkami możemy urozmaicić smak pizzy? Polecamy bakłażany, cukinię, awokado i kapary. Po upieczeniu pizzy możemy udekorować ją rukolą i posypać ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano czy rozmarynem.
Pizza z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300 ml letniej, przegotowanej wody
40 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
100 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
1 pęczek rukoli
200 g serka ricotta
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
8 pokrojonych Suszonych pomidorów z czosnkiem Smak
4 duże kapary
2 pokrojone świeże pomidory bez skóry
2 łyżeczki Oregano Prymat
2 łyżki Kaparów Smak
Sos pomidorowy:
200 ml drobno pokrojonych pomidorów pelati
50 ml oliwy z oliwek
2 roztarte ząbki czosnku
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony, Papryka ostra, Bazylia Prymat
Wszystkie składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku.
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory,kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać oregano i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami z czosnkiem. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.
Tak przygotowaną pizzę można skropić białym kremem balsamino.