Kiedyś niedocenione, dzisiaj podroby przeżywają prawdziwy renesans. Zostały rozsławione i coraz częściej z dumą serwują je renomowane restauracje. Warto również przyrządzić je w domu. Wystarczy odrobina fantazji i na talerzu pojawią się pyszne potrawy z podrobami w roli głównej. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na delikatne serca drobiowe na kwaśno.
Jedni je uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Moda na podroby przyszła do Polski zza granicy i w ostatnim czasie można zauważyć, iż ich walory smakowe zostały docenione w naszym kraju.
Najczęściej przygotowywane są wykwintne dania z wątróbki, ozorków oraz delikatnych serduszek drobiowych. Aby wydobyć atuty ostatniej propozycji, wystarczy odrobina fantazji i kilka świeżych warzyw. Marchew, seler i cebula wprost idealnie współgrają z serduszkami kurczaka.
Co więcej, świetnie smakują zarówno duszone jak również gotowane, więc sposób obróbki termicznej pozostaje do wyboru kucharza. W kuchni staropolskiej często finalnie podawano serduszka drobiowe w sosie chrzanowym - nadając tym samym potrawie bardziej wyrazisty i unikatowy charakter.
Dzisiaj proponujemy przepis prosto z kuchni beskidzkiej. Wypróbujecie?
Krok 1 – lista zakupów (6-8 porcji)
1 kg serduszek z kurczaka
1 mała marchewka
½ cebuli
mały kawałek selera
sos:
sok z 1 dużej cytryny
125 ml oliwy
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Krok 2.
Cebulę, marchew i seler obierz.
Krok 3.
Warzywa pokrój w kostkę, zalej zimną osoloną wodą i dodaj serduszka.
Krok 4.
Całość gotuj ok. 20 minut, a następnie odcedź wodę.
Krok 5.
Ugotowane z warzywami serduszka wystudź i przełóż na głęboki talerz lub do miski.
Krok 6.
Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 7 - sos
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i połącz z posiekaną natką.
Krok 8.
Gotowe serduszka polej tak przyrządzonym sosem.