Specjalnie dla Was zebraliśmy kulinarne triki od Klubu Szefów Kuchni, które z pewnością pomogą Wam w przygotowaniu do Świąt.
1. Świąteczny tatar z łososia - jak go przygotować?
Chcąc pokroić filet z łososia przygotowując świąteczny tatar, wstawcie rybę na chwilę do zamrażarki. Dzięki temu łosoś będzie twardszy i dużo łatwiej będzie się go siekać. Gotowy tatar należy odstawić na minimum godzinę do lodówki – będzie smaczniejszy, gdy smaki się przegryzą.
2. Jak przygotować pasztet, aby zyskał smaczną skórkę?
Przygotowując świąteczny pasztet, posmarujcie formę do pieczenia margaryną i wysypcie ją posiekanymi orzechami, dzięki temu pasztet zyska smaczną skórkę.
3. Dania mięsne na świątecznym stole?
Przygotowując na świąteczny obiad pieczonego w całości kurczaka, indyka, kaczkę lub gęś pamiętajcie, że mięsa będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeśli natrzecie je marynatą lub ulubionymi przyprawami od zewnątrz i w środku. Zamarynowane mięso odstawcie do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
4. Świąteczne sałatki
Przygotowując świąteczne sałatki z burakami, użyjcie buraków pieczonych w folii aluminiowej przez ok. 45-80 minut, w zależności od wielkości, w temperaturze 180 stopni. Pieczone buraki będą miały ciekawszy, słodszy smak.