Jeść kochają niemal wszyscy… Jednak dopiero moda na gotowanie odczarowała tę z pozoru prozaiczną czynność. Bo gotowanie to nie tylko bilans zysków i strat na podtrzymanie funkcjonowania organizmu, ale też magia smaków, alchemia zapachów a czasem spotkanie różnych kultur jak w przypadku filmu „Podróż na sto stóp” z Helen Mirren.
Na długi weekend, który niekoniecznie będzie nas rozpieszczać słońcem, można zgotować sobie kulinarną ucztę filmową. Każdy, kto widział i zachwycał się filmem „Czekolada”, nie będzie zwiedziony.
Źródło: filmweb.pl
Lasse Hallström po raz kolejny zachwyca barwną wizją kulinarno-filmową. Gotowanie zostało pokazane po mistrzowsku – pięknie i apetyczne, a do tego na obyczajowym tle podsyconym ogniem dwóch totalnie odmiennych punktów widzenia. Czy można sobie wyobrazić bardziej szokujące spotkanie niż zetknięcie klasycznej i tradycyjnej kuchni francuskiej z eksplozją smaków, feerią barw i egzotyką kuchni indyjskiej?
Konflikt smaków łączy się zgrabnie z relacjami społecznymi, aby w finale powstało coś wyjątkowego…