Przed wszystkim awokado jest prawdziwą witaminową bombą i niezastąpionym składnikiem pasty guacamole oraz wielu pysznych sałatek i innych dań. Owoc powinien osiągnąć dojrzałość, tak aby jego miąższ był wystarczająco miękki. Jeżeli awokado jest zbyt twarde najlepiej zawinąć go w folię aluminiową i odłożyć na kilka dni w ciemne miejsce. Następnie możemy wyczarować z jego pomocą wiele doskonałych dań.
Dzisiaj prezentujemy dwa wiosenne przepisy z udziałem owocu awokado:
SAŁATKA Z KREWETEK KOKTAJLOWYCH Z AWOKADO I SOSEM KONIAKOWYM
Składniki:
500 g krewetek koktajlowych
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
1 obrane i pokrojone w kostkę awokado
1/3 główki sałaty lodowej pokrojonej w bardzo drobne paski
Kilka gałązek świeżego kopru do dekoracji
1 cytryna
Sos:
50 g sosu francuskiego
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml majonezu
Kilka kropel sosu Tabasco
40 ml brandy
2 łyżki ketchupu
½ łyżeczki kopru
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Sos francuski Prymat wymieszać z oliwą, dodać majonez, odrobinę Tabasco, brandy, keczup i koper. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem Prymat.
W miseczkach ułożyć pokrojoną sałatę lodową, krewetki, paprykę i awokado. Należy pamiętać, aby papryka i awokado były pokrojone w kostkę mniejszą od krewetek.
Całą sałatkę obficie polać sosem koniakowym, udekorować gałązkami świeżego kopru i cząstkami cytryny.
SOLA LEMON Z AWOKADO I SOSEM ŚMIETANOWO-MIĘTOWYM
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta z soli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 awokado
Sok z ½ cytryny
Mieszanka curry:
2 łyżki mąki
2 łyżki curry Prymat
1 łyżka słodkiej papryki Prymat
½ łyżki soli
½ łyżki kuminu
½ łyżki mielonego czarnego pieprzu Prymat
Sos śmietanowo-miętowy:
200 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy Dijon
3 łyżki świeżej posiekanej mięty
100 g pokrojonych w kostkę pomidorów
Sól, cukier, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu śmietanowo-miętowego wymieszać, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.
Awokado przekroić na pół, oczyścić, a następnie pokroić wzdłuż na cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć rybę i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Tak przygotowaną solę ułożyć na talerzach, na niej umieścić kilka cząstek awokado. Całość polać sosem śmietanowo-miętowym.