W domowej kuchni jaja jadane są na śniadanie pod postacią jajecznicy, jajek na miękko czy tostów francuskich, do obiadu jako odżywczy dodatek do zupy takiej jak barszcz biały, barszcz czerwony, żurek, zupa szczawiowa lub ogórkowa. Jajka jadamy chętnie na kolację – faszerowane, w majonezie czy też po prostu – w plasterkach na kanapkę. Doskonałe jako samodzielne danie, jak i niezrównany bazowy składnik wielu potraw - choćby wszelkiego rodzaju ciasta czy sałatki. Są niezastąpione w panierowaniu, przygotowaniu farszów, stając się genialnym a zarazem smacznym spoiwem naszych potraw.
Lista pomysłów nie ma granic. Zacznijmy od początku, czyli od jajek na śniadanie. Krótki czas przygotowania, liczne możliwości oraz bogactwo walorów odżywczych sprawiają, że jajka na śniadanie są zawsze strzałem w dziesiątkę. Szczególnie dla wszystkich, którzy w śniadaniach upatrują podstaw codziennego menu, dla miłośników śniadań na ciepło, jak i dla tych, którzy poszukują pomysłów na sycący posiłek.
Jajecznica
Kojarzy się z jedną z najprostszych, „kawalerskich” potraw, z prostym, acz pożywnym gotowaniem. Dobra jajecznica może jednak być królewskim śniadaniem, które potrafi nasycić na całe przedpołudnie. Zwykle wystarczą jajka, odrobina kiełbasy lub boczku - i gotowe. Jednak miłośnicy tej prostej potrawy polecają przygotować ją na maśle, zeszklonej cebuli i na smalcu, inni zdrowszą – na oliwie czy oleju. Aby zyskać aksamitny smak, można dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Dopełnieniem smaku jest sól i pieprz. Oczywiście nie bez znaczenia jest poziom ścięcia jajek – jedni lubią jajecznicę lekko ścięto, inni mocno.
Przyrządzając jajecznicę, warto skorzystać z sezonowych inspiracji, jak wiosenny szczypiorek, letnie kurki i pomidory czy jesienne grzyby. Nie bójmy się bardziej oryginalnych dodatków jak szparagi lub trufle, które dodadzą wyrafinowanego smaku znanej i lubianej jajecznicy. Równie wybornie smakuje jajecznica przygotowana na samym maśle z odrobiną soli – doskonała w swojej prostocie.
Kiedy przygotowujemy jajecznicę liczmy na osobę 2 jajka, dla dziecka przyjmijmy1 sztukę, a dla „głodomora” 3 jajka i więcej.
Jajka na miękko
To prawdziwa sztuka przyrządzić jajko na miękko, a tylko nieliczni potrafią ugotować je bezbłędnie. Tajemnica tkwi w dostosowaniu czasu gotowania do wielkości jajka, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało jeszcze płynne.
Jak ugotować jajko na miękko? Mamy na nie dwa sposoby:
- Jajo wrzucić na wrzątek i gotować przez 3-5 minut w zależności od rozmiaru.
- Jajo włożyć do ziemnej wody i po zagotowaniu wody gotować jajo jeszcze przez 2 minuty.
Jajko w koszulce
Dla wielu jajko w koszulce to „wyższa szkoła jazdy”. To mało popularny sposób przygotowania jajek, dlatego też jego przyrządzenie może wzbudzać obawy. Jednak warto spróbować sił, bo w efekcie można łatwo i tanio przygotować wykwintne śniadanie.
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodać łyżkę octu i szczyptę soli. Wodę zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć płomień, aby woda lekko wrzała. Jajko wbić do miseczki. Wodę w garnku zakręcić, aby powstał wir. Jajko wlać w środek wiru i gotować na małym ogniu ok. 2-3 minut. Jajka w koszulkach delikatnie wyjąć z wody i np. ułożyć na grzance.
Polecamy też przepis Roberta Sowy na jeden z podstawowych i najbardziej popularnych sposobów podania jajka w koszulce – jajko po benedyktyńsku.
A to tylko początek pomysłów…..
Materiał powstał we współpracy z: