Oscypek, scypek, ser górski... Różnie nazywamy ten prawdziwie polski przysmak, ale jego wyjątkowego smaku nie da się pomylić z żadnym innym serem. Świetnie smakuje na zimno, a według niektórych jeszcze lepiej grillowany z żurawiną.
Smacznym i bardzo efektownym rozwiązaniem zaczerpniętym z kuchni beskidzkiej jest serwowanie oscypka podpalonego śliwowicą. Taka przekąska powinna być podana jeszcze płonąca. Z dodatkiem dobrego chleba zrobi furorę wśród Waszych znajomych.
Krok 1 – lista zakupów
2 dojrzałe oscypki
3 łyżki masła
1/2 szklanki śliwowicy łąckiej
Krok 2
Oscypki pokrój na 16 w miarę równych słupków i odstaw na pergaminie do podsuszenia.
Krok 3
Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię.
Krok 4
Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien się łatwo rozpuścić), podlej śliwowicą i podpal.
Krok 5
Oscypki podawaj płonące, będą się efektownie prezentować na talerzu.
Więcej przysmaków kuchni beskidzkiej:
Mirek DrewniakZnany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. |