Osiem. Tyle sezonów programu Doradca Smaku powstało. W telewizji mieliście okazję zobaczyć już siedem, a jutro wraz z rozpoczęciem nowego miesiąca startuje 8 edycja. Za nami około 350 przepisów na wyjątkowe i szybkie potrawy z programu. Każda z edycji była wyjątkowa.
Po raz pierwszy jako „Doradca Smaku” Michel Moran zadebiutował początkiem 2013 roku. Pokazał nam jak wzbogacić bliskie naszym polskim gustom kulinarnym potrawy i pokazał je w nowej odsłonie. Od razu pokochaliście Michela Morana w tym wydaniu, dlatego pojawił się w kolejnych sezonach.
W drugiej edycji „Doradca Smaku” Michel Moran pokazał nam tradycyjne potrawy kuchni europejskiej w nowej odsłonie. Obalał kulinarne mity, zdradzał kulinarne triki oraz zachęcał do eksperymentowania i próbowania nowych smaków. Podpowiedział nam jak z tych samych składników, z których przygotowujemy tradycyjne dania, możemy przygotować zupełnie nowe potrawy.
Trzeci sezon z Michelem to Wasze ulubione przepisy, które Michel odkrył na nowo. Oglądaliśmy polski krupnik, sernik na zimno czy wariacje na temat naleśników w wykonaniu Michela.
W czwartym sezonie zmienił się szef kuchni – gotował dla Was Andrzej Polan. Kuchnia polska była punktem wyjścia i inspiracją, a wiele przepisów prezentowanych w programie odwoływało się do smaków świata. Przeplatały się tutaj nie tylko wpływy europejskie, ale także orientalne.
Piąty sezon prowadził również Andrzej Polan, który wybrał proste i smaczne przepisy, ale jednocześnie oryginalne i niebanalne – co stanowi kwintesencję dobrej kuchni.
W szóstej edycji Andrzej Polan pokazał nam swoją propozycję wariacji na temat kuchni polskiej w europejskiej odsłonie. Próbowaliśmy zalewajki na maślance, domowe kiełbaski z tortillą, czy nasze ulubione śledzie… po japońsku.
W siódmym sezonie Michel Moran powrócił do kuchni Doradcy Smaku. Prowadzący pokazał nam co jesienią powinno królować na naszych stołach. Ze składników takich jak papryka, dynia, owoce leśne czy grzyby powstały wyjątkowe propozycje dań.
Tym razem, w ósmym sezonie tematem odcinków będą ulubione potrawy Michela i jego popisowe dania – na przykład jajo en meurette, sandacz z porami czy sałatka z kurczakiem i awokado. Przepisy prezentowane będą w przystępny sposób tak, aby każdy mógł we własnej kuchni przyrządzić potrawy tak jak Michel Moran.
Który sezon przypadł Wam najbardziej do gustu? Macie swoje ulubione przepisy?
Zapraszamy do oglądania „Doradcy Smaku" w TVN, codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10.