Królowa wypieków – truskawka

24.05.2016
Królowa wypieków  –  truskawka

Wszyscy czekamy na nie z wielkim utęsknieniem, wypatrując ich na pobliskich straganach. Gdy się pojawiają, bez wątpienia i chwili zastanowienia przygotowujemy z nich wiosenne desery, smakowite wypieki i zdrowe napoje. Mowa oczywiście o truskawkach – soczystych, kolorowych i słodkich. Zanim na dobre rozpocznie się na nie sezon, warto zaczerpnąć garść kulinarnych inspiracji, które pozwolą przygotować nam pyszne truskawkowe rozmaitości.

Prawdziwy sezon na truskawki rozpoczyna się z początkiem czerwca. Jednak już w maju z utęsknieniem wypatrujemy ich na straganach, aby móc przygotować z nich uwielbiane przez wszystkich wypieki.

Do najbardziej popularnych ciast z królową lata – truskawką w roli głównej z pewnością należą:

- Sernik na zimno: jego kremowa konsystencja w połączeniu z soczystością i słodkością truskawek gwarantuje efekt dosłownego rozpływania się w ustach.

- Kruche ciasto: każdy ma swój sprawdzony sposób na jego wykonanie i chociaż można na jego wierzch wyłożyć większość sezonowych owoców – jabłek, śliwek czy rabarbaru – to jednak w połączeniu właśnie z truskawką daje nieziemski efekt.

Te dwa wymienione rodzaje ciasta są zdecydowanymi faworytami, chociaż nie brakuje też osób, które przygotowują z truskawkami ciasta ucierane – szczególnie doceniane ze względu na swoja puszystość oraz torty – wszelkiego rodzaju i na różne okazje. 

Jak urozmaić kruche ciasto z truskawkami?

Oto jest pytanie. Chociaż znamy je wszyscy i zawsze delektujemy się jego wyjątkowym smakiem, czasem przychodzi dzień, w którym zastanawiamy się, jak je urozmaicić, aby było jeszcze smaczniejsze.

Proste sposoby są najlepsze, dlatego proponuję:

- Przygotuj pianę z białek do kruchego ciasta. To prosty, ale efektowny sposób, aby nadać ciastom zupełnie inny charakter. Wystarczy dysponować dobrej jakości jajami oraz kilkoma wolnymi minutami. Efektem naszej pracy będzie lekka pianka, która w połączeniu z truskawkami prezentowała będzie się doskonale.

- Podaj z gałką lodów – tutaj dowolność jest ogromna. Można podać waniliowe, śmietankowe lub truskawkowe albo malinowe. Co więcej również można przygotować je w domu, a podane na kruchym cieście posmakują nie tylko dorosłym, ale też najmłodszych domownikom.

Truskawkowe rozmaitości

Truskawka również doskonale nadaje się jako dodatek m.in. do gofrów, omletów na słodko, czy też do przygotowania wiosennych i zdrowych napojów. Smaczne smoothie, koktajl lub jak kto woli owocowo-orzeźwiający shake uprzyjemni wiosenno-letnie dni.

Truskawki w wypiekach i wszelkiego rodzaju deserach doskonale prezentują i smakują solo, ale dobrze sprawdzają się również w duecie między innymi z rabarbarem czy maliną. Dlatego warto przygotowywać też taki mix letnich smaków, ponieważ o efekt możemy być spokojni – zawsze będzie smacznie, kolorowo i zdrowo.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 25.05.2016 15:05
Truskawki mogę jeść pod każdą postacią..w cieście, pierogi, koktajle, z makaronem...uwielbiam te małe czerwone pyszności
bietka 25.05.2016 08:52
ja bardzo lubię ciasta z truskawkami :)
prymat