Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone w dwóch odsłonach u Roberta Sowy

Kotlety mielone w dwóch odsłonach u Roberta Sowy

Sprawdźcie jakie kotlety mielone powstały w kuchni Roberta Sowy w czwartkowym Pytaniu na Śniadanie w TVP. 

 

Kotlety mielone Michała Olszańskiego

 

Składniki dla 4 osób:

400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego

2 jajka

1 pokrojona w kostkę, podsmażona na maśle cebula

200 ugotowanej kaszy gryczanej

½ szklanki bułki tartej

1 posiekany pęczek świeżej kolendry

Olej rzepakowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać mięso mielone z pozostałymiskładnikami, dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z tak przygotowanej masy mięsnej uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor.

 

 

1

 

Kotlety mielone z pieczarkami i pomidorami

 

Składniki dla 4 osób:

500 g karkówki lub łopatki

Przyprawa do mięsa mielonego

1 czerstwa bułka drożdżowa

1 jajko

1 posiekana w kostkę cebula

1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia

Bułka tarta

Pieczarki:

400 g obranych i pokrojonych w plastry pieczarek

Sól morska, Pieprz czarny mielony, Papryka słodka mielona, Tymianek

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki masła

1 posiekana słodka cebula

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

3 pokrojone pomidory malinowe bez skóry i nasion

1 łyżka kaparów

1 posiekany pęczek koperku

Mix ulubionych sałat

Sos sałatkowy polski

 

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyć i zmielić. Cebulę zeszklić na patelni, bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. W dużej miscepołączyć mięso z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami, dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W rondelku na oleju i maśle obsmażyć na złoty kolor cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać pomidory, koperek i kapary, doprawić do smaku. Gorące kotlety podawać z aromatycznymi pieczarkami i sałatką sezonową z sosem sałatkowym polskim Prymat przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

 

Przepisy oraz zdjęcie pochodzą ze strony TVP.

Renia1 17.11.2012 23:33
świetna propozycja i ciekawe urozmaicenie dla typowych mielonych, pozycja warta wypróbowania!
bietka 17.11.2012 12:55
Z chęcią spróbowałabym i jednych i drugich :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak