Sprawdźcie jakie kotlety mielone powstały w kuchni Roberta Sowy w czwartkowym Pytaniu na Śniadanie w TVP.
Kotlety mielone Michała Olszańskiego
Składniki dla 4 osób:
400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego
2 jajka
1 pokrojona w kostkę, podsmażona na maśle cebula
200 ugotowanej kaszy gryczanej
½ szklanki bułki tartej
1 posiekany pęczek świeżej kolendry
Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać mięso mielone z pozostałymiskładnikami, dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z tak przygotowanej masy mięsnej uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Kotlety mielone z pieczarkami i pomidorami
Składniki dla 4 osób:
500 g karkówki lub łopatki
Przyprawa do mięsa mielonego
1 czerstwa bułka drożdżowa
1 jajko
1 posiekana w kostkę cebula
1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia
Bułka tarta
Pieczarki:
400 g obranych i pokrojonych w plastry pieczarek
Sól morska, Pieprz czarny mielony, Papryka słodka mielona, Tymianek
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1 posiekana słodka cebula
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 pokrojone pomidory malinowe bez skóry i nasion
1 łyżka kaparów
1 posiekany pęczek koperku
Mix ulubionych sałat
Sos sałatkowy polski
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć i zmielić. Cebulę zeszklić na patelni, bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. W dużej miscepołączyć mięso z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami, dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W rondelku na oleju i maśle obsmażyć na złoty kolor cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać pomidory, koperek i kapary, doprawić do smaku. Gorące kotlety podawać z aromatycznymi pieczarkami i sałatką sezonową z sosem sałatkowym polskim Prymat przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.
Przepisy oraz zdjęcie pochodzą ze strony TVP.