Przyprawy korzenne mają długą i egzotyczną historię. Wiąże się z nią również pewien szczegół geograficzny – chodzi tutaj o pewną grupkę wysp w Archipelagu Malajskim. Znajdują się tam tajemniczo brzmiące Moluku – czyli Wyspy Korzenne. Oprócz tego, że pięknie się nazywają i zamieszkują je Malaje oraz Papuasi, warto wiedzieć, że pochodzi stamtąd także znaczna ilość eksportowanych przypraw korzennych.
Wyspy Korzenne zawdzięczają swoją nazwę Europejczykom, którzy ochrzcili ją tym mianem za sprawą znalezionych – wówczas drogocennych - przypraw. A działo się to na przełomie XIV i XV wieku, kiedy to dość tłumnie zjeżdżali w te egzotyczne okolice.
Wprowadźmy się więc w miłą i pachną dalekimi podróżami atmosferę dzięki filiżance gorącej czekolady z dodatkiem wspomnianych przypraw. Niech cudowny aromat otuli nas za sprawą cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i imbiru.
Jakby to powiedzieli Malaje - Selamat hari raya Krismas! Wesołych Świąt Drodzy Doradcy.
CZEKOLADA NA GORĄCO
Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI
Składniki:
1 l mleka
500 ml śmietany 36%
500 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka przypraw korzennych, np. Imbir, Gałka muszkatołowa lub Cynamon Prymat
Sposób przygotowania:
Mleko i śmietanę zagotować. Czekoladę pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do mleka, cały czas mieszając. Dodać przyprawy korzenne i gotować kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista.