Aksamitny krem z buraków z dodatkiem wyrazistego koziego sera i chrupiących orzechów laskowych to wspaniałe słodko-słone połączenie smaków. Dzięki marce Zwieger możecie sami to sprawdzić, a równocześnie wygrać wielofunkcyjny garnek Obsidian! Wystarczy gotowej potrawie zrobić zdjęcie i zgłosić je do konkursu. Dzięki powłoce nieprzywierającej i możliwości smażenia w garnkach Obsidian następnym razem przygotujecie ten przepis jeszcze prościej! Więcej na ich temat dowiecie się ze strony marki Zwieger.
Co trzeba zrobić?
1. Przygotuj krem z czerwonych buraków z orzechami i smażonym serem kozim według przepisu marki Zwieger podanego poniżej.
2. Zrób zdjęcia gotowej potrawy. Pamiętaj, że to także uczta dla oczu – forma jej podania powinna być atrakcyjna. J
3. Do 7 sierpnia 2019 r. (włącznie) wyślij zdjęcia e-mailem o tytule „Uczta dla zmysłów” na adres [email protected] lub opublikuj je w komentarzu pod konkursowym postem na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni.
4. Czekaj na wyniki! Ogłosimy je na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni oraz w aktualnościach naszego portalu.
Krem z czerwonych buraków z orzechami i smażonym serem kozim
Składniki (na 4 porcje):
· 0,6 kg buraczków upieczonych
· 0,5 l soku z buraka
· 100 ml soku z malin (najlepiej ekologicznego)
· 2 cebule czerwone
· 50 ml octu winnego czerwonego
· 100 g cukru trzcinowego
· 2 gwiazdki anyżu
· 50 g orzechów laskowych
· 1 mała rolada sera koziego
· świeża kolendra
· 30 ml oliwy z oliwek
· sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielone)
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy z cukrem trzcinowym oraz anyżem. Podczas karmelizowania podlewamy octem winnym i chwilę dusimy. Kolendrę miksujemy z oliwą i przecedzamy przez gęste sitko, aby uzyskać gładką strukturę zielonej oliwy.
Upieczone, pokrojone buraki zagotowujemy z sokami z buraka i z malin. Dodajemy karmelizowaną cebulę. Całość miksujemy blenderem na aksamitny krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Orzechy laskowe wsypujemy na patelnię, tostujemy około 5 min. aż skórka zacznie się marszczyć i obieramy. Ser kroimy na krążki i na rozgrzanej suchej patelni z powłoką nieprzywierającą smażymy z dwóch stron na złoto.
Gotowy krem podajemy z kawałkami koziego sera, połówkami orzechów laskowych i delikatnie skrapiamy oliwą kolendrową.