Konkurs „Uczta dla zmysłów” – 3. edycja: krem z czerwonych buraków

23.07.2019
Konkurs „Uczta dla zmysłów” – 3. edycja: krem z czerwonych buraków

Aksamitny krem z buraków z dodatkiem wyrazistego koziego sera i chrupiących orzechów laskowych to wspaniałe słodko-słone połączenie smaków. Dzięki marce Zwieger możecie sami to sprawdzić, a równocześnie wygrać wielofunkcyjny garnek Obsidian! Wystarczy gotowej potrawie zrobić zdjęcie i zgłosić je do konkursu. Dzięki powłoce nieprzywierającej i możliwości smażenia w garnkach Obsidian następnym razem przygotujecie ten przepis jeszcze prościej! Więcej na ich temat dowiecie się ze strony marki Zwieger.

Co trzeba zrobić?

1. Przygotuj krem z czerwonych buraków z orzechami i smażonym serem kozim według przepisu marki Zwieger podanego poniżej.

2. Zrób zdjęcia gotowej potrawy. Pamiętaj, że to także uczta dla oczu – forma jej podania powinna być atrakcyjna. J

3. Do 7 sierpnia 2019 r. (włącznie) wyślij zdjęcia e-mailem o tytule „Uczta dla zmysłów” na adres [email protected] lub opublikuj je w komentarzu pod konkursowym postem na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni.

4. Czekaj na wyniki! Ogłosimy je na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni oraz w aktualnościach naszego portalu.

 

Krem z czerwonych buraków z orzechami i smażonym serem kozim

Składniki (na 4 porcje):
·         0,6 kg buraczków upieczonych
·         0,5 l soku z buraka
·         100 ml soku z malin (najlepiej ekologicznego)
·         2 cebule czerwone
·         50 ml octu winnego czerwonego
·         100 g cukru trzcinowego
·         2 gwiazdki anyżu
·         50 g orzechów laskowych
·         1 mała rolada sera koziego
·         świeża kolendra
·         30 ml oliwy z oliwek
·         sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielone)

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy z cukrem trzcinowym oraz anyżem. Podczas karmelizowania podlewamy octem winnym i chwilę dusimy. Kolendrę miksujemy z oliwą i przecedzamy przez gęste sitko, aby uzyskać gładką strukturę zielonej oliwy.

Upieczone, pokrojone buraki zagotowujemy z sokami z buraka i z malin. Dodajemy karmelizowaną cebulę. Całość miksujemy blenderem na aksamitny krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Orzechy laskowe wsypujemy na patelnię, tostujemy około 5 min. aż skórka zacznie się marszczyć i obieramy. Ser kroimy na krążki i na rozgrzanej suchej patelni z powłoką nieprzywierającą smażymy z dwóch stron na złoto.

Gotowy krem podajemy z kawałkami koziego sera, połówkami orzechów laskowych i delikatnie skrapiamy oliwą kolendrową.

 

Więcej informacji można znaleźć w regulaminie dostępnym tutaj.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

3 tygodnie temu
Ponieważ to jest konkurs firmy Zwieger, pytania z nim związane proszę kierować na adres podany powyżej: [email protected] Pozdrawiam!

w mojej kuchni

4 tygodnie temu
Doradco, mam kozi ser ale nie roladka tylko prostokąt, czy może być w tym daniu do konkursu?
prymat