W tę środę przyglądamy się barwie żółtej. Przede wszystkim stymuluje do działania i wpływa bardzo pozytywnie na nasze samopoczucie. Co ciekawe wiąże się z nim również zwiększenie poczucia własnej wartości. Jeśli więc czujemy, że życie z nas uchodzi, humor poprawi nam ten właśnie kolor.
Żółty to przede wszystkim – kolor słońca, radości i Indii… Tak, właśnie Indii. Potrawy tego regionu świata z reguły można podzielić na lekko ostre, ostre i bardzo ostre. Wręcz palące dania serwuje się w południowej części kraju i określa się mianem „khara”. Dla przeciętnego Europejczyka skosztowanie niektórych z nich może być rzeczywiście „kharą”.
Indie to oczywiście także kraina przypraw, a te najbardziej charakterystyczne to (bardzo zdrowa) kurkuma i curry. Na obiad proponujemy zatem coś w stylu indyjskim: „Curry z soczewicy i jajek – Dhal curry”. Smacznego!
Curry z soczewicy i jajek – Dhal curry
Składniki:
1/2 szklanki soczewicy
1/2 łyżki masła
1 cebula (8 dag) obrana i pokrojona w plasterki
1/2 łyżki garam masala
1/2 łyżeczki soli
3 jajka ugotowane na twardo
Przyprawa curry Prymat
Sposób przygotowania:
Soczewicę przebrać i wypłukać. Na patelni z rozgrzanym masłem smażyć cebulę.
Z garam masala 10 minut, kilka razy mieszając. Dodać soczewicę, wlać ½ szklanki wody, doprawić solą i gotować pod przykryciem, na małym ogniu 45 minut, aż będzie miękka. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w plasterki, dodać do soczewicy, lekko wymieszać i podgrzewać 5 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną sałatką. Na koniec posypać Przyprawą curry Prymat.
(2-3 porcje)