Japonia słynie z bogactwa ryb i owoców morza, którym podporządkowana jest tamtejsza kuchnia. Na pierwszym miejscu wśród znanych dań tego regionu świata znaleźć można sushi. Składa się głównie z ryżu z różnorakimi dodatkami, w tym: surowych ryb, owoców morza, a także warzyw i grzybów.
Co jeszcze pojawia się na japońskich stołach? Do palety surowych potraw dołączyć należy jeszcze sashimi. Jest to ściślej mówiąc sposób podania surowych owoców morza i ryb serwowanych w postaci płatków lub kostek. Podaje się je z dodatkiem, na przykład pasty wasabi czy sosu sojowego. Mówi się, że sashimi przygotowuje się ze świeżych ryb, które jeszcze za życia pokazuje się klientom restauracji i na ich oczach również zabija.
Przygotowaliśmy więc dla Was specjalny zestaw autorstwa Roberta Sowy. Smacznego!
Cesarskie sashimi z tuńczyka i ryby maślanej podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu
Składniki dla 4 osób:
250 g świeżego fileta z tuńczyka bez skóry
250 g świeżego fileta z ryby maślanej bez skóry
50 g chrzanu wasabi
80 g marynowanego imbiru
200 g białej rzepy
100 ml słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka palonych ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
Wyselekcjonowane, najwyższej jakości filety dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Używając noża do ryb pokroić tuńczyka i rybę maślaną na plastry grubości 5 mm i ułożyć na talerzu.
Podawać z plastrami marynowanego imbiru, puszystym chrzanem wasabi, obraną i pokrojoną w słupki białą rzepą oraz słodkim sosem sojowym z palonymi ziarnami sezamu.