Kolor morelowy jest pochodnym pomarańczowego. Przywraca siły witalne, zwiększa naszą odporność, koi wszelkiego rodzaju nerwy i znakomicie wpływa na układ trawienny. Morele same w sobie są między innymi źródłem witaminy C, A, żelaza i beta karotenu. Jedzenie tych słonecznych owoców wyrównuje i odświeża koloryt skóry. Co ciekawe pobudzają one także apetyt - już teraz wiemy, dlaczego jedzenie ich jest tak wciągające J.
Morele zanim przybyły do Europy przebyły długą drogę. Ich ojczystą ziemią są Chiny. Z nich wyruszyły szlakiem Armenii, Włoch, Grecji, Francji, by dotrzeć wreszcie także do Polski. Po tak długiej wędrówce nawet my zgłodnieliśmy. Zapraszamy czym prędzej na Kaczkę confit z morelami :).
Kaczka confit z morelami
Składniki dla 4 osób:
4 udka z polskiej kaczki
1 główka czosnku
Sól morska, Majeranek, Ziele angielskie, Liść laurowy, Prymat do smaku
100 g świeżych lub mrożonych moreli bez pestek
2 pokrojone w kostkę szalotki
50 ml likieru z mirabelek
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru
1 litr tłuszczu gęsiego
4 kromki pieczywa wieloziarnistego
4 łyżeczki chrzanu żurawinowego Smak
6 gałązek natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Osuszone kacze udka natrzeć przyprawami i roztartym czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 6-8 godzin.
Tłuszcz gęsi rozpuścić na małym ogniu, dodać zamarynowane udka i dusić do miękkości ok. 2-2,5 godziny. Udka schłodzić i wyluzować z kości. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu z duszenia kaczki, dodać szalotkę, marynowany imbir, morele, miód, gałązkę rozmarynu i likier, doprawić do smaku i dusić, aż wszystko zgęstnieje.
Na grzankach z pieczywa wieloziarnistego ułożyć morele i mięso kaczki, następnie nałożyć chrzan żurawinowy i udekorować natką pietruszki.