Kolorowa Środa: miodowy

Któż z nas nie chciałby mieszkać w kraju mlekiem i miodem płynącym? Żeby marzenie się ziściło warto wprowadzić miód także do swojej codziennej diety. Miodowa barwa bowiem nie tylko koi i przywodzi na myśl same ciepłe myśli, ale i działa regenerująco. Regenerujące właściwości przejawia także w formie dodatku do dań.
Dlatego, żeby wzmocnić organizm po zimie (zalecane także palaczom i osobom spożywającym dużą ilość kawy) warto wzmocnić się specjalną, miodową miksturą. Aby ją przygotować należy w połowie szklanki zalanej ciepłą wodą rozpuścić łyżeczkę miodu. Następnie dokładnie wymieszać i dodać soku z cytryny. Tak przygotowany napój zostawić na noc - drugi wariant zakłada sam miód z wodą. Jeśli będziemy codziennie wypijać tak sporządzony napój nasz organizm nabierze wigoru i znacząco się wzmocni. Miód w takiej postaci ma właściwości odżywcze i działa bakteriobójczo.
Jeśli już przygotowaliście miodowy eliksir, macie na pewno siłę na przygotowanie niezwykle wykwintnego dania. A oto i jagnięcina w miodzie. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tego przepisu.
Gicz jagnięca w miodzie z przyprawami korzennymi
Składniki dla 4 osób:
4 gicze jagnięce (każda o wadze około 250 g)
4 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka rozmarynu
Kilka Owoców jałowca Prymat
8 średniej wielkości ziemniaków
100 ml łyżki oliwy z oliwek
2 duże obrane i ugotowane buraki
Kilka Goździków Prymat
½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżeczka masła
50 ml wiśniówki
50 ml śmietany
Sól ziołowa Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu. Gicze obłożyć plastrami cytryny, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C.
Buraki wydrążyć formując kulki i obsmażyć na maśle. Po chwili zalać wiśniówką i dodać goździki i imbir. Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę.
Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek, dodać szczyptę rozmarynu i odrobinę czosnku, lekko osolić i piec 1,5 godziny w temperaturze 140°C.
Mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Powstały podczas pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz polać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznymi buraczkami z miodem.
Komentarze (2)