Ostry i zdecydowany smak – smak czerwonej papryki chili. To właśnie ten kolor dodaje najwięcej energii i pobudza do działania. Jeśli więc chcecie, aby Wasza kuchnia nabrała charakteru przygotujcie na dziś danie, które z pewnością wyróżni się wyrazistością smaków. Oto ostry jak papryczka chili przepis na grillowanego oscypka.
Grillowany oscypek z pikantnym sosem miodowym
Składniki dla 4 osób:
500 g pokrojonego w grube plastry sera Oscypek
1 łyżka oleju słonecznikowego
200 ml pikantnego sosu miodowego
kolorowe sałaty
Pikantny sos miodowy:
½ szklanki białego, wytrawnego wina
2 ostre papryczki, pokrojone w drobne paseczki
Szczypta Chili pieprz cayenne Prymat
100 ml miodu pszczelego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu gotować do momentu, aż zacznie gęstnieć. Plastry sera Oscypek natrzeć olejem i grillować przez chwilę z obu stron. Podawać z pikantnym sosem miodowym i bukietem kolorowych sałat.
Aby móc grillować na pikantną nutę trzeba mieć odpowiednich pomocników.
Oto zestaw ostrego grillowicza: