Wprawdzie ten wielki dzień czeka nas dopiero jutro, ale już dziś możemy się przygotować do świętowania. Bo czekolada to temat rzeka. Jej historia, jak zapewne wiecie, sięga starożytności. Roślina kakaowca, z której uzyskiwana jest czekolada pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie używana była do licznych rytuałów. Otoczona kultem przez tubylców zainteresowała także konkwistadorów i za ich sprawą trafiła na ‘stary’ kontynent. Początki czekolady w Europie okazały się jednak dość trudne. Dopiero za sprawą nowoopracowanej dla europejskich podniebień receptury zawierającej dodatek cukru i cynamonu, czekolada zadomowiła się u nas na stałe.
Czy wiesz, że…
Turyn słynie z czekolady. W marcu ulice miasta zapełniają się czekoladowymi przysmakami, które ściągają rzesze łasuchów z całego świata. Na Festa del cioccolato promuje się oprócz słynnych piemonckich czekolad także ideę slow food.
A na deser zapraszamy na czarodziejski suflet :)!
Suflet czekoladowy na ciepło
z owocami i lodami waniliowymi
Składniki dla 15 osób:
Świeże owoce
Lody waniliowe
Ciasto czekoladowe:
250 g gorzkiej czekolady
175 g masła
125 g cukru pudru
75 g mąki
5 jaj
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem pudrem. Czekoladę połączyć z masłem, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypać mąkę, delikatnie wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Małe foremki wysmarować masłem, wypełnić je przygotowaną masą i piec 7 minut w temperaturze 200ºC.
Suflet czekoladowy podawać z ulubionymi owocami i lodami waniliowymi.