Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa Środa: Czekoladowy

Kolorowa Środa: Czekoladowy

 

 

Wprawdzie ten wielki dzień czeka nas dopiero jutro, ale już dziś możemy się przygotować do świętowania. Bo czekolada to temat rzeka. Jej historia, jak zapewne wiecie, sięga starożytności. Roślina kakaowca, z której uzyskiwana jest czekolada pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie używana była do licznych rytuałów. Otoczona kultem przez tubylców zainteresowała także konkwistadorów i za ich sprawą trafiła na ‘stary’ kontynent. Początki czekolady w Europie okazały się jednak dość trudne. Dopiero za sprawą nowoopracowanej dla europejskich podniebień receptury zawierającej dodatek cukru i cynamonu, czekolada zadomowiła się u nas na stałe.

 

 2

 

Czy wiesz, że…

 

Turyn słynie z czekolady. W marcu ulice miasta zapełniają się czekoladowymi przysmakami, które ściągają rzesze łasuchów z całego świata. Na Festa del cioccolato promuje się oprócz słynnych piemonckich czekolad także ideę slow food.

 

 

A na deser zapraszamy na czarodziejski suflet :)!

 

 

1

 

 

 

 

 

Suflet czekoladowy na ciepło

z owocami i lodami waniliowymi

 

 

 Składniki dla 15 osób:

 

Świeże owoce

Lody waniliowe

 

Ciasto czekoladowe:

250 g gorzkiej czekolady

175 g masła

125 g cukru pudru

75 g mąki

5 jaj

 

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka ubić z cukrem pudrem. Czekoladę połączyć z masłem, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypać mąkę, delikatnie wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Małe foremki wysmarować masłem, wypełnić je przygotowaną masą i piec 7 minut w temperaturze 200ºC.

Suflet czekoladowy podawać z ulubionymi owocami i lodami waniliowymi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak