Kuchnia w beżu – brzmi całkiem nieźle. Otaczając się tym kolorem dajemy sobie więcej przestrzeni do działania. Warto o tym pamiętać urządzając np. kuchnię o wyjątkowo małych wymiarach. Dzięki tak neutralnej barwie nie będzie nas opuszczać wrażenie przestrzenności i swobody. Wpłynie to także na nas relaksująco. W stonowanych kolorach występuje także wiele potraw, a między innymi jedna: pierogi. Zapraszamy więc na ucztę prawdziwego smakosza. W roli głównej wystąpią Smażone pierożki z kurkami. Smacznego!
Smażone pierożki z kurkami podane ze świeżo tartym oscypkiem
Składniki dla 4 osób:
300 g kurek
1 cebula
½ łyżeczki Tymianku Prymat
80 ml oliwy z oliwek
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
50 ml koniaku
½ łyżeczki Koperku Prymat
Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oliwy
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
2 pomidory bez skóry
½ główki sałaty frisée
4 łyżki świeżo tartego oscypka
2 łyżki oleju lnianego (ewentualnej oliwy truflowej)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć oczyszczone i umyte kurki. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak. Całość doprawić solą czosnkową, pieprzem, tymiankiem i koperkiem. Kurki wystudzić, a następnie lekko pokroić nożem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach. Część (1/4) farszu można odłożyć do dekoracji.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz taką ilość ciepłej wody, aby otrzymać konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i na chwilę odstawić, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić koła. Na każdym z nich ułożyć małe porcje farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie podsmażyć na maśle. Pozostałe kurki połączyć z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz tartym oscypkiem i posypać nimi pierogi. Danie udekorować sałatą frisée i skropić olejem lnianym (ewentualnie oliwą truflową).