Od czasu do czasu zapraszamy gości. Zawsze chcemy, aby spotkanie wypadło idealnie, a goście byli pod wrażeniem naszych umiejętności kulinarnych i zdolności organizacyjnych. Kolejność serowania potraw ma znaczenie.
Obiad może składać się z dowolnej ilości potraw, zawsze jednak kolejność podawania dań jest ściśle ustalona:
- Przystawki zimne – ryby, np. śledzie, wędliny, sałatki warzywne, koreczki itp.
- Przystawki gorące – np. paszteciki, warzywa, pierożki
- Zupy – kremy i zupy klarowne
- Dania główne – mięsa, ryby, dania jarskie
- Sery – mogą zastępować deser, podawane na drewnianej desce, z nożykiem i winem, sery okrągłe, pleśniowe kroimy w trójkąciki a żółte w plastry
- Desery – ciasta, ciasteczka, kremy, lody
- Owoce – podawane na talerzykach wraz ze specjalnym nożykiem do obierania skórki
- Kawa i herbata – kawa podawana jest w małych filiżankach, jeśli jest to kawa espresso, należy podać do niej szklankę wody, do kawy można serwować śmietankę w dzbanuszku i kruche ciasteczka. Herbatę najlepiej podawać jest w specjalnym czajniczku i w filiżankach, np. z konfiturami. Cytrynę do herbaty podajemy na talerzyku pokrojoną w plasterki, które wkładamy do filiżanek i lekko wyciskamy łyżeczką.
Wszystkie potrawy, prócz zupy, podajemy z lewej strony, a zużyte nakrycia również zbieramy z prawej strony.