Planujecie w najbliższym czasie uroczysty obiad? Skomponujcie na te dzień wyjątkowe menu. Kasza pęczak podana z półgęskiem będzie wykwintną propozycją, która nie może nie smakować. Dla zainteresowanych przepis poniżej!
Obecnie bardzo rzadko przygotowujemy w domu gęsinę. Dlatego jak już planujemy ją przyrządzić powstaje pytanie jak ją doprawić, aby wydobyć jej naturalne walory. Dla zainteresowanych Andrzej Polan zdradza swój sprawdzony przepis. Półgęsek podany z kaszą pęczek będzie luksusową propozycją, którą dawniej skosztować można było jedynie na szlacheckich dworach.
Składniki:
200 g półgęska
½ czerwonej cebuli
3 ziemniaki
200 g kaszy pęczak
2 l rosołu z kury na włoszczyźnie
2 łyżki masła
50 g sera dojrzewającego
Garść szpinaku baby
3 pomidory koktajlowe
½ zielonego jabłka
Olej rzepakowy
Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Przyprawa curry, Kurkuma mielona, Kminek mielony, Kolendra cała, Liść laurowy, Sól morska, Pieprz czarny, Pieprz kolorowy Prymat.
Sposób przygotowania:
Półgęsek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy mięso delikatnie się przyrumieni wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy ziemniaki, również pokrojone w kostkę, oraz surową kaszę. Smażymy aż kasza stanie się biała i szklista. Całość podlewamy porcją rosołu. Dodajemy gałkę muszkatołową do smaku i ponownie podlewamy porcją rosołu. Przyprawiamy do smaku curry oraz kurkumą. Dodajemy porcję rosołu i sporo kminku. Następnie wrzucamy kolendrę i kilka liści laurowych, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Gotujemy 20-25 minut aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu dolewamy rosół. Pod koniec dodajemy odrobinę masła i starty ser. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pojedynczo liście szpinaku, smażymy 10-15 sekund, po czym wyjmujemy na papierowy ręcznik. Pomidory koktajlowe kroimy w plastry, a jabłko w cieniutkie paseczki. Kaszę podajemy wraz z plastrami pomidorków, podsmażonymi listkami szpinaku oraz jabłkiem. Na koniec dodajemy świeżo zmielony kolorowy pieprz.