Kaczka duszona z jabłkami to kolejne danie z cyklu tradycyjnych dań śląskich. To potrawa znana w całej Polsce i nie ma co ukrywać, po prostu przepyszna. Takie klasyki warto umieć przyrządzić w domu - nigdy nie wychodzą z mody i zawsze robią wrażanie na naszych gościach.
Krok 1 – lista zakupów
2 kaczki
5-6 kwaśnych jabłek
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego majeranku (lub pół świeżego z doniczki)
4 ząbki czosnku
1 szklanka wytrawnego białego wina
Krok 2
Z kaczek usuń kupry i szyje, skórę oczyść dokładnie z resztek piór.
Krok 3
Czosnek rozetrzyj z solą i majerankiem. Natrzyj nim oba ptaki.
Krok 4
Jabłka umyj i pokrój w plastry (nie obieraj i nie wydrążaj). Plastrami jabłek obłóż kaczki i pozostaw na minimum 24 godziny.
Krok 5
Następnego dnia oczyścić kaczki z jabłek (jabłek nie wyrzucaj).
Krok 6
Kaczki zrumień w brytfance w mocno nagrzanym piekarniku do temp. 240 st. C i zasyp jabłkami z marynaty. Dodaj wino i duś do miękkości w tej samej wysokiej temperaturze.
Krok 7
Gotowe kaczki wyjmij z duszenia i podziel na porcje.
Krok 8
Pozostałe w brytfance uduszone jabłka zmiksuj i przetrzyj prze sito, do uzyskania jednolitego sosu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj osobno.
Jeszcze więcej przepisów na kaczkę naszych użytkowników znajdziesz TUTAJ