Jedne z najpopularniejszych rodzajów kiełbasy w Polsce. Idealne przekąski albo składniki ciekawych dań. Cienkie, wyraziste w smaku, aromatyczne i kruche – to właśnie kabanosy.
Nie bez powodu nazwa kabanosów pochodzi od tureckiego słowa kaban, które oznacza wieprza. Kiedyś kabanosy były wyrabiane wyłącznie z mięsa wieprzowego. Dziś mamy do wyboru znacznie więcej smaków. W sklepach dostępne są kabanosy np. z drobiem lub o smaku chilli.
Te cienkie, smakowite kiełbaski nim jednak trafią do sklepów przebywają długą drogę. Ich wyjątkowy charakter wynika z połączenia wyselekcjonowanych składników oraz starannego procesu przygotowania. Mięso jest rozdrabniane i dodaje się do niego przyprawy. Następnie poddaje się je m.in. procesom peklowania, suszenia i wędzenia.
Bardzo ważna jest ilość mięsa, którą wykorzystano, aby stworzyć kabanosy. Od zawartości mięsa zależą jakość oraz walory smakowe. Najlepiej wybierać kabanosy o wysokim wskaźniku mięsności. Podczas procesu suszenia i wędzenia mięso składające się w 70% z wody zmniejsza swoja gramaturę. Z tego powodu nie powinny nas dziwić komunikaty, że 100 g produktu powstało ze 175 g mięsa. I tak na przykład 100 g kabanosów Madej Wróbel z drobiem lub chilli chorizo przygotowano ze 175 g mięsa. A 100 g kabanosów wieprzowych tej samej firmy powstało z aż 200 g mięsa.
Kabanosy wyprodukowane z wysokiej jakości mięsa i dobrze dobranych naturalnych przypraw, przy zachowaniu receptur są wyjątkowo kruche i wyróżniają się znakomitym, oryginalnym smakiem. Ich powierzchnia jest sucha i pomarszczona, jednak one same są soczyste.
Kabanosy to niezastąpione, bo smaczne i jednocześnie proste, szybkie i praktyczne przekąski na każdą okazję. Bez wątpienia zaletą kabanosów jest również ich wydłużona trwałość, którą zapewniło wędzenie i suszenie. Właśnie dlatego kabanosy świetnie sprawdzają się jako przekąska w podróży, w pracy i na imprezie.
Kabanosy mogą jednak posłużyć również jako składniki do przygotowania wyjątkowych potraw. Ciekawą propozycją dla wszystkich wielbicieli tych pysznych kiełbasek o wyjątkowym, wyrazistym smaku i zapachu, będzie sałatka z kabanosami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami lub kuskus z kabanosami wieprzowymi. Idealną propozycją na pożywny posiłek będzie kabanos wieprzowy na placku piwnym. A wieczorem podać można hiszpańską kolację – smakowity makaron z kabanosami chilli chorizo, oliwkami i innymi dodatkami.
Te i inne przepisy na ciekawe dania nie tylko z kabanosów dostępne są na stronie internetowej: www.madejwrobel.pl