Szykując deser w okresie jesiennym warto sięgnąć po sezonowe dary natury. Przygotowane w tym czasie przetwory z owoców idealnie komponują się z ciastami i słodkimi przekąskami. Osoby lubiące słodkości z pewnością docenią smak musu z białej czekolady z dodatkiem konfitury z jarzębiny.
Chociaż pomysłów na przygotowanie deserów w połączeniu z sezonowymi owocami nie brakuje to jednak warto sięgnąć po te, które często niesłusznie są pomijane w naszej kuchni. Z pewnością niedoceniona jest jarzębina, która głównie kojarzy jako owoc niejadalny. Natomiast wbrew powszechnym przekonaniom owoc jarzębiny, idealnie nadaje się do przyrządzenia z niego konfitury, która nie będzie cierpka, a dodana do deserów i serwowanych mięs nada im wyrafinowany smak. Delikatna konsystencja musu z białej czekolady, w połączeniu z pyszną konfiturą jarzębinową i dodatkiem owoców podbije serca wszystkich tych, którzy lubią próbować nowe smaki.
Krok 1 – lista zakupów
150 g konfitury jarzębinowej
Biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1 - 2 (60 g) białka
40 g cukru
Mus:
120 g białej czekolady
360 (300+60) ml śmietany 30-proc.
3 g (2 listki) żelatyny
Owoce do dekoracji
Krok 2 – przygotowanie biszkoptu
Do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj suchą mieszankę, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut.
Krok 3 – przygotowanie musu
W rondlu podgrzej 60 ml śmietany (pozostałą śmietanę odstaw do lodówki). Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, odłóż niewielką część do dekoracji, a resztę przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (jeśli nie masz mikrofali, rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej), dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj. Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i delikatnie mieszając i połącz z masą.
Krok 4.
Foremkę o średnicy 8 cm, w której będzie chłodził się mus, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem z białej czekolady, a na wierzch rozłóż konfiturę. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 5.
Gdy deser się schłodzi, wyjmij go z foremek, udekoruj owocami jarzębiny i posiekaną białą czekoladą.