Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko – bohater wielkanocnych stołów

Jajko – bohater wielkanocnych stołów

Prawdziwe Święta Wielkanocne nie mogłyby odbyć się bez jajka – to ich prawdziwy bohater, który w nadchodzącą sobotę zawładnie wielkanocnymi koszykami, a dzień później - niepodzielnie królować będzie na świątecznym stole. Jajko ugotowane na twardo lub miękko staje się inspiracją, ograniczoną tylko naszą wyobraźnią do stworzenia niezapomnianych wielkanocnych potraw.

 

 

Jajko… małe, kruche, niepozorne… jednak już od wielu set lat królujące w kulturze, jako uniwersalny symbol nadziei i nowego początku. Jednocześnie, jest to wyjątkowy element wielu potraw, a co więcej główny składnik wielkanocnych dań o niezapomnianym smaku: jajek faszerowanych, w galarecie czy past. Tylko z pozoru mogą być to potrawy o „tradycyjnym” obliczu. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji do przygotowania jajecznych potraw, które na długo zostaną zapamiętane przez naszych wielkanocnych gości!

 

Wielkanocny stół… czy często mieliśmy okazję zobaczyć jajka sadzone… w gniazdach z makaronu, z kabaczkiem? Dlaczego by nie pokusić się o tak „awangardową” wariację na temat jajka? Wystarczy poświęcić odrobinę czasu: pokrojony kabaczek układamy na górce makaronu, kładziemy na to plasterki kiełbasy, na samym wierzchu umieszczamy jajko, po czym smażymy i dekorujemy ziołami i pomidorkami. Przepis jest wyjątkowo prosty, jednak aby potrawa zaskoczyła gości swym smakiem, nie możemy zapomnieć o rzeczy podstawowej – jakości używanych składników! W jajka najlepiej zaopatrzyć się już teraz, koniecznie najświeższe, o wysokiej jakości, a najlepiej od kur z chowu wolnowybiegowego, takie jak od Kurki Wolnej. Z dużymi zapasami możemy pokusić się na kolejne „interpretacje” wielkanocnych dań…

 

Naszym gościom z pewnością spodoba się kolejna jajeczna potrawa, podana „na gorąco” – jajka ze szpinakiem i szynką zapiekane w kokilkach. Nieco „egzotyczna” potrawa, nawiązująca swoim smakiem i wyglądem do kuchni śródziemnomorskiej, jednak wciąż niepodzielnie zdominowana przez wielkanocnego bohatera. Fani łososia, mogą podmienić szynkę na swoją ulubioną rybę, otrzymując wyjątkowo aromatyczne i bardzo smaczne danie.

 

Ci, którzy cenią sobie smak jajek faszerowanych, często traktują Święta Wielkanocne jako okres do pofolgowania swoim kulinarnym upodobaniom. W świecie kulinarnych inspiracji znajdziemy dziesiątki przepisów, bazujących na bardzo wielu, różnorodnych składnikach farszu: począwszy od typowych takich jak papryka, ser czy łosoś, a skończywszy na bardziej „egzotycznych” jak ananas, bryndza, orzechy czy awokado i wasabi. 

 

Bez względu na to, na jaki rodzaj jajecznych potraw się zdecydujemy, powinniśmy postawić na dobre, „tradycyjne” składniki, jednak przynajmniej jedna potrawa powinna wyróżniać się swoją wyjątkowością. Z pewnością docenią to nasi goście!

 

Jajko – bohater wielkanocnych stołów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak