Rukola z pomidorami cherry, szynką parmeńską,
parmezanem i sosem miodowo-balsamicznym
Składniki dla 4 osób:
250 g przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
8 plasterków szynki parmeńskiej
2 pęczki rukoli bez łodyg
4 łyżki startego w płatki sera Parmezan
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
Sos:
50 g Sosu sałatkowego włoskiego Prymat
4 fileciki anchois
Kilka Kaparów Smak
½ łyżeczki Oregano Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
6 łyżek octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sałatę lekko porwać i ułożyć na środku talerza. Plastry szynki parmeńskiej przekroić wzdłuż, zwinąć i ułożyć na sałacie. Pomidory wymieszać z częścią sosu i ułożyć na rukoli. Resztą sosu polać brzegi talerza, a sałatkę posypać świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii