To prawda, hummus w ostatnim czasie staje coraz bardziej rozpoznawalny, choć jeszcze wiele osób nie ma pojęcia o tym produkcie. Hummus to nic innego niż mieszanina gotowanej lub konserwowej ciecierzycy, cytryny, oliwy z oliwek, pasty sezamowej oraz soli i czosnku. Spożywany jest na wiele sposobów – jako „dip” do słupków warzyw, dodatek do chleba lub pity itd.
Hummus na zdrowie?
Niepozorny hummus ma wiele cennych składników. Jest popularny zwłaszcza wśród wegetarian – i bardzo słusznie, jest on bowiem skarbnicą witamin i składników mineralnych. Najważniejsze cechy tego produktu to:
- wysoka podaż żelaza i witaminy C, co poprawia odporność i zapobiega niedokrwistości.
- znaczne ilości kwasu foliowego i witaminy B6 wpływające na działanie układu nerwowego i wzmacniające odporność organizmu
- jest doskonałym źródłem manganu, który uczestniczy w przyswajaniu innych składników (np. witaminy C),
- wartościowe białko i błonnik pokarmowy
- zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i ułatwiające redukcję tkanki tłuszczowej z najbardziej opornych miejsc
- metionina z pasty sezamowej uzupełnia białko ciecierzycy, sprawiając, że staje się ono bardziej wartościowe.
Warto wiedzieć, że 100 g hummusu przygotowywanego w domu to 177 kcal, a więc jest on nie tylko smaczny, ale również bardzo pożywny.
Gorąco polecam hummus, zarówno ten klasyczny z ciecierzycy, jak również w bardziej polskim klimacie przygotowany z fasoli Jaś. Polecam i mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Klasyczny hummus z cieciorki
1 puszka <400 g> cieciorki
3-3,5 łyżki zalewy pozostałej po odsączeniu cieciorki
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
1 rozgnieciony ząbek czosnku
½ łyżeczki drobnej soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Do dekoracji: oliwa z oliwek, papryka w proszku, liście natki pietruszki lub kolendry
Cieciorkę opłukać i osuszyć, a następnie przełożyć do blendera, pozostawiając trochę do dekoracji. Dodać pastę tahini, czosnek, sól, sok z cytryny i zalewę z cieciorki. Blendując dodawać powoli oliwę z oliwek. Gdy wszystkie składniki będą połączone i hummus zyska gładką konsystencję, przełożyć go do miseczki. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek, udekorować całą ciecierzycą, posypać papryką i posiekaną natką lub kolendrą.
Powyższy przepis na hummus, można wzbogacić, dodając do niego różne dodatki lub przyprawy, wedle własnego uznania i upodobań smakowych. Można dodać np. czarne oliwki, suszone pomidory, fileciki anchois lub cebulę. Aby zaostrzyć smak hummusu, można też dodać do niego zioła lub przyprawy, np. chili, kolendrę, natkę pietruszki, kumin, zatar, sumak czy czarnuszkę.
Hummus z fasoli Jaś
1 szklanka fasoli Jaś
3 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe pasty sezamowej
1 cytryna
3 łyżki stołowe oliwy
2 łyżki stołowe pestek słonecznika
Sól, pieprz – wg uznania
1 pęczek natki pietruszki
Fasolę moczymy dzień wcześniej. Uprzednio namoczoną fasolę Jaś gotujemy do miękkości, następnie miksujemy ją blenderem z dodatkiem czosnku, oleju, soku z cytryny i prażonych ziaren słonecznika i pasty sezamowej. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę możemy podawać jako dodatek do mięs czy ryb oraz jako „dip” do słupków warzyw, dodatek do chleba lub pity.
![]() |
Marcin BudynekKreator smaku, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii,Włoszech,Francji, Anglii,Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. |