Grecja, to nie tylko piękne starożytne zabytki i przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak, różnorodność i jakość produktów. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis…
Dzisiaj kolejna odsłona greckiej kuchni, a w niej – owoce morza z ryżem i szafranem. To jest meze, czyli grecka przekąska. Najczęściej podajemy go z kieliszkiem ouzo. Oczywiście ser Gravier możemy zastąpić również innym twardym serem.
Krok 1 – lista zakupów (składniki na 4 porcje)
małże w muszlach - 16 szt.
krewetki w pancerzu 16/20 - 12 szt.
szyjki rakowe – 200 g
kalmary oczyszczone, pokrojone w krążki – 200 g
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 szt.
papryka trzy kolory (zielona, czerwona, żółta) - po 1 szt.
cebula dymka - 2 szt.
natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
wino białe wytrawne - 150 ml
ryż – 400 g
szafran nitki - 5 szt.
rosół warzywny – 2 lityr
oliwa z oliwek -4 łyżki
ser Graviera - 50g
sól i pieprz do smaku
Krok 2
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy przez 5 minut i odsączamy.
Krok 3
Szafran zalewamy wrzącą wodą (150 ml) i przygotowujemy wywar.
Krok 4
Cebulę i dymkę kroimy w kostkę.
Krok 5
Papryki myjemy, czyścimy i kroimy w paseczki.
Krok 6
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Krok 7
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie szklimy cebulę, czosnek oraz papryki.
Krok 8
Dodajemy owoce morza i podsmażamy, aż małże się otworzą (pamiętajmy, że to nieotwarte wyrzucamy!). Gasimy winem i dusimy przez 2 minuty, aż lekko odparuje.
Krok 9
Dolewamy rosół warzywny (tyle, aż przykryje wszystkie składniki na wysokość 2 cm). Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 10
Dodajemy ryż i wywar z szafranu oraz natkę pietruszki.
Krok 11
Dusimy, aż ryż wchłonie wszystkie płyny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli potrzeba dodajemy jeszcze niewielką ilość rosołu warzywnego).
Krok 12
Ryż z owocami morza i szafranem posypujemy tartym serem Graviera i serwujemy. Smacznego!