Grecja, to nie tylko piękne starożytne zabytki i przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak, różnorodność i jakość produktów. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis… A więc zaczynamy!
Dzisiaj pierwsza odsłona greckiej kuchni, a w niej - Kolokithopastitsa - dyniowy omlet bez jajek.
Krok 1 – lista zakupów <składniki na 4 porcje>
dynia bez skórki i pestek - 600 g
cebula - 600 g
mąka pszenna - 5 łyżek
papryczka pikantna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
świeże zioła wg. uznania
Krok 2 – przygotowanie dyni
Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w słupki.
Krok 3
Cebulę obieramy i kroimy w szerokie piórka.
Krok 4
Papryczkę drobno siekamy.
Krok 5
Na durszlaku mieszamy dynię z cebulą i solą, odstawiamy na 10 minut, żeby puściły soki.
Krok 6
Dodajemy mąkę i papryczki - dokładnie mieszamy.
Krok 7
Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wykładamy masę dyniową. Lekko ubijamy powierzchnię, by się równomiernie rozłożyła. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor, jak omlet.
Krok 8
Nadmiar oliwy odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 9
Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami wedle uznania. Możemy podawać z jogurtem greckim lub innymi ulubionymi dodatkami.